2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Masszőrök: Értelmetlen az online kassza

2016. augusztus 29., hétfő 19:03, frissítve: hétfő 20:06

Októbertől a masszőrök is csak az adóhivatalhoz bekötött online pénztárgéppel dolgozhatnak, viszont nincs olyan kassza a piacon, amely megfelelne az előírásoknak. A szakmai egyesületük vezetője szerint az online pénztárgép maga is felesleges, mert a húszezer hazai masszőr többsége kisvállalkozó, és átalányadót fizet. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten azt mondta: felülvizsgálják a szabályozást.

A 22-es csapdája – ezt mondja a kialakult helyzetről Podhorszky Tibor. A masszőrök többsége katás vállalkozó, éves jövedelme nem éri el a hatmillió forintot. Ezért ha van bevétele, ha nincs, havonta 50 ezer forintot fizet az adóhivatalnak. A Masszőrök Egyesületének elnöke azt mondja, a pénztárgép bevezetése sem hozna több adóbevételt, ráadásul egyelőre nincs olyan kassza, amely megfelelne az előírásoknak.

„Ha bevételhez kötnék az online pénztárgépet, tehát egy masszőrnek az éves bevételéhez – vagy bármilyen más vállalkozásnak –, akkor nem volna vele semmi problémánk. Csak az a baj, hogy egy kalap alá vesznek bennünket a többmilliós bevételű fitneszteremmel és a másodállásos, 30-40-50 ezer forintos bevételű masszőrrel, ezért nekünk, mi úgy gondoljuk, az online pénztárgép drága, költséges és értelmetlen” – nyilatkozta Podhorszky Tibor.

Angliában nincs ilyen bürokratikus rendszer – mondta egy londoni vállalkozó. „Az egész rendszer úgy van kialakítva, hogy a lehető legegyszerűbb, legátláthatóbb legyen, és a lehető legkevesebb adminisztrációval járjon. Angliában az a szabály, hogy nem kötelező adni számlát, viszont ha a vendég kér, akkor kell tudni adni. Nem kötelező azonnal, ahogy a masszázs megtörtént, hanem akár pár órával vagy nappal később is, akár a vendég e-mail címét elkérve át lehet küldeni e-mailben vagy akár postai úton” – magyarázta Papdeák Péter, a londoni Belle Maison Massage tulajdonosa.

„Fogok beszélni Varga Mihály gazdasági miniszterrel. Elég nagy vita volt a kormányülésen arról, hogy amikor bővítésre kerül az online pénztárgép bevezetési kötelezettsége, kit érintsen – közölte a múlt csütörtöki kormányinfón Lázár János, hozzátéve: – Ez nem feltétlenül a kifehérítést, hanem a feketegazdaságot fogja erősíteni. Így is nagyon sokan vannak ma Magyarországon, akik masszőrként dolgoznak, de nincsenek bejelentve, otthon végzik a munkájukat, vagy házhoz mennek. Az én városomban is van ilyen, nem is ítélem el ezeket az embereket, hiszen ha bejelentkeznének, akkor olyan adóterheik lennének, hogy nem tudnának megélni, nem maradna annyi.”

A kancelláriaminiszter azt ígérte, hogy a kormány szakmáról szakmára felülvizsgálja, mely esetekben indokolt az online pénztárgép bevezetése.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!