2024. 05. 22. Szerda Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

A Sajdik 03:00

Belföld

Másfél milliós költsége lehet egy háztartásnak egy uniós szabály miatt

Csaknem félmillió háztartás kerülhet nehéz helyzetbe egy uniós szabály miatt. A nyílt égésterű gázkazánokat ugyanis szeptember 26-tól csak zárt, úgynevezett kondenzációs készülékekkel lehet kiváltani, amelyekhez új kéményeket is kellene építeni. Ez akár másfél millió forintba is kerülhet egy-egy társasháznak. Nehezebb helyzetben a társasházak vannak. A becslések szerint Magyarországon csaknem három és félmillió elavult gázkazán üzemel. A szakértők szerint állami segítség jelenthetne megoldást.

  • Másfél milliós költsége lehet egy háztartásnak egy uniós szabály miatt

„A szerelők képesek lennének megjavítani de nincs hozzá alkatrész” – a nyílt égésterű gázkazánokról beszélt Fazakas Miklós. A Hír TV-nek nyilatkozó gépészmérnök azt mondta: a 25-30 éves készülékek bármikor felmondhatják a szolgálatot és az amúgy 100-150 ezer forintos készülék cseréje tízszer többe is kerülhet.

„A kiváltó készülék, ami ugye általában egy kondenzációs gázkazán, a hozzátartozó égéstermék kivezetéssel, adott esetben négy emeleten kell áthúzódjon, az bizony elérheti átlagban – lakásmérettől egyebektől függően – a másfél millió forintos, 1,5-1,6 millió forintos költséget, csak ezzel tudom újra fűthetővé tenni a lakásomat” – mutatott rá.

Egy uniós rendelet előírása szerint a 2 éves moratórium letelte után, azaz idén szeptember 26-tól már a társasházakban is csak zárt égésterű kazánokat lehet beszerelni. Ehhez viszont más kémény kell.

„Mondhatjuk azt is, hogy be lehetne húzni ezeket a csöveket mondjuk ezekbe a meglévő gyűjtőkéményekbe, ha alkalmas rá. Sajnos, az a tapasztalatunk, hogy 80-90 százalékában ezek a gyűjtőkémények nem alkalmasak arra, hogy ezekbe bármiféle új égéstermék-elvezetőt bevezessenek” – mondta Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke.

„Ha elromlik egy ilyen korszerűtlen gázkészülék, azt valószínűleg fekete módszerekkel fogják lecserélni” – erről beszélt egy szakmai előadáson a Víz, Gáz, Fűtéstechnika Szaklap munkatársa. Lantos Tivadar szerint csaknem félmillió háztartásban elavult a fűtésrendszer, három és félmillió gázkészüléket kellene lecserélni és csaknem 90 ezer kéményt kellene átalakítani. A szakember azt mondta: sokan olcsóbb megoldásként használt készülékeket szerelnek be feketén a társasházakba , de ez kockázatos.

„Illegális szerelő, illegális módszerekkel, és ez senkinek sem jó. Nem jó a tulajdonosnak, mert nem tud utánajárni, hogy milyen készüléket szereltet be, ki az, aki beszerelte. Nincs felelősségvállalás” – mondta.

„Hogyha van lehetőség új égéstermék elvezető kialakítására, akkor a kondenzációs gázkészülék egy jó alternatíva lehet. Vagy akár elmehetünk egy megújuló energiafelhasználás irányába, egészen egy hőszivattyúig, vagy egyéb más, alternatív megoldásig” – mondta Szilágyi László, a Víz, Gáz, Fűtéstechnika Szaklap kiadóvezetője.

A szakértők szerint társasházi korszerűsítésekhez állami támogatásra lenne szükség, mert az anyagi terhet sokan nem tudják vállalni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Amikor Magyar Pétert elkapja az ideg + videó

Amikor Magyar Pétert elkapja az ideg + videó

Egy bőrövvel hozta a ki a sodrából Magyar Pétert egy nő Szentendrén. A baloldali politikus mögé állt, majd magasba tartott egy bőrövet, hogy az eseményt rögzítő kamera is jól lássa.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!