2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:00

Másfél év a migránsverő őrnek

2015. november 25., szerda 15:58

1 év 6 hónap börtönbüntetést kapott jogerősen a Szegedi Ítélőtáblán az a volt fegyveres biztonsági őr, aki több migránst is bántalmazott 2011-ben a kiskunhalasi határrendészeti szálláson. A férfi ököllel és tenyérrel is többször bántalmazott néhány őrizetben lévő migránst. Elsőfokon felfüggesztett börtönt, másodfokon azonban súlyosították az ítéletet, így letöltendő börtönt kapott.

A kiskunhalasi, őrzött határrendészeti intézménybe 2011 őszén került az a 38 migráns, aki korábban a Győri Rendőrkapitányságon rongált, majd összekapott az őrökkel, amikor menekülni próbált. Halason már külön zárkába kerültek, a vádirat szerint az őr itt bántalmazott közülük négyet. Ököllel ütött és rugdosódott, egyikük szájába pedig kockasajtot tömött.

„Megítélésünk szerint a nagyszámú súlyosító körülményre figyelemmel, hiszen a többszörös halmazatra, két sértettnél a folytatólagos elkövetésre, valamint a vádlott a sértettek kiszolgáltatott helyzetével visszaélve követte el cselekményét. Megítélésünk szerint a kiszabott, végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés enyhe büntetésnek tekinthető” – közölte Kaszáné dr. Horuczi Zsuzsanna, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség ügyésze.

A vádlott tagadta bűnösségét és új, elsőfokú eljárást kért. Szerinte a migránsok nem mondtak vallomásaikban igazat. „Csak egy kis gyenge előszele volt annak, ami jelenleg Magyarországon illetve egész Európán átsöpör. Sajnos 2015. szeptember 16-án is saját magunk is szemtanúi lehettünk annak, hogy a migránsok mikre képesek […]. Ezek a személyek, a saját tapasztalom szerint is hajlandóak bármilyen olyan dologra, ami az ő saját érdekeik elérése szerint fontosak” – fogalmazott a vádlott.

„A vádlott testi épség elleni bűncselekményét egy rendbeli folytatólagosan elkövetés vétségének minősíti. A börtönbüntetés végrehajtásának felfüggesztésére vonatkozó rendelkezést mellőzi” – mondta Gyurisné dr. Komlóssy Éva tanácsvezető bíró.

A Szegedi Ítélőtábla a sértettek kiszolgáltatottsága mellett súlyosító körülményként értékelte, hogy a migránsok bántalmazása ronthatja Magyarország nemzetközi megítélését. Az őr 1 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott jogerősen.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!