2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Márki-Zay a választók oldaláról valósítaná meg az ellenzéki koordinációt

Hír TV

2018. március 21., szerda 20:08, frissítve: szerda 22:14

Az ellenzéki koordinációt a választók és nem a pártok oldaláról valósítaná meg Márki-Zay Péter és más értelmiségiek. Hódmezővásárhely független polgármestere ma több civil szervezettel közösen elindította azt a honlapot, amelyben az egyéni választókerületek legesélyesebb ellenzéki jelöltjeit mutatják be.

Politikai földcsuszamlást jelentett februárban Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter győzelme. A hagyományosan jobboldali, fideszes fellegvárnak tartott városban azonban minden ellenzéki párt beállt egy független jelölt mögé, aki így magabiztosan nyert is.

„Többségben vannak azok, akiket irritál a megfélemlítés és a korrupció. És ezek az emberek össze tudtak fogni.”

Ez a siker receptje országosan is a polgármester és több civil szervezet szerint. A pártok azonban a választói nyomás ellenére nem koordinálnak országszerte, így a választóknak kell ezt megtenni helyettük, véli Márki-Zay Péter. Szerdán mutatták be a Rendszervaltas2018.hu honlapot. Itt teszik közzé, hogy szerintük kire érdemes szavaznia azoknak, akik kormányváltást akarnak.

„Konkrétan ha valaki szocialista szavazó, akkor is szavazzon a jobbikos jelöltre, hogyha abban a körzetben a jobbikos jelölt esélyes a fideszes jelölt legyőzésére. Hogyha valaki jobbikos szavazó, az is szavazzon akár a szocialista jelöltre is, ha ő az esélyes abban a körzetben” – emelte ki a független polgármester.

Egyelőre 53 választókerületben publikálták, kit tartanak a legerősebb ellenzéki jelöltnek, de folyamatosan bővíteni fogják a listát. A Gulyás Márton-féle Közös Ország Mozgalom ezért országjárást is szervez. A civilek abban egyetértettek, hogy minden pártnak félre kell tennie a régi sérelmeit addig, amíg le nem váltják az Orbán-kormányt.

„Szeretném a politikai pártok és véleményformálók irányába is üzenni, hogy vegyék már a fáradságot és olvasgassák el egymás programját, hallgassák meg azokat a nyilatkozatokat, amiket nem két évvel ezelőtt, nem tíz évvel ezelőtt mondtak, hanem mostanában mondanak” – emelte ki Elek István közíró, Orbán Viktor korábbi tanácsadója.

Rendet kell csinálni

Bod Péter Ákos konzervatív közgazdász szerint ha sikerül a kormányváltás, akkor az ellenzéknek nemzeti minimumok alapján közösen kell helyreállítaniuk a jogállami intézményrendszert.

„Ha adja Isten, sikerrel veszik azt a fordulót, ami elé a tavasz állít minket, az első, egyik első feladatuk, hogy tisztességes választási törvényt alkossanak. És a pénzben, a választások pénzelésében is, amit úgy hívnak, hogy pártfinanszírozás, rendet kell csinálni” – mondta Bod Péter Ákos, az MNB volt elnöke.

A most bemutatott 53 kerületből 23-ban a Jobbik, 21-ben az MSZP–Párbeszéd vagy a DK, 5-ben az LMP jelöltje a legesélyesebb, míg két helyen a független jelölt támogatására buzdítanak. Budapesten szinte kivétel nélkül a baloldali összefogás jelöltjét tartják esélyesnek, a Jobbik viszont vidéken a legerősebb ellenzéki erő. Az adatokat saját felmérésekre és közvélemény-kutatók adataira alapozzák.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!