2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Már vártuk: újabb eljárás indulhat Magyarország ellen

2017. február 25., szombat 13:37

Kötelezettségszegési eljárás is indulhat Magyarország ellen a zajstratégia hiánya miatt. Ugyan 2007-től egy uniós előírás miatt ötévente kellene új zajtérképet készíteni, de még a 2012-es sem készült el. A szakértő szerint több súlyos betegség kiváltója is lehet a környezeti zaj, ezért a jelenleginél többet kellene tenni a döntéshozóknak a probléma megoldásáért.

„Hajnal fél háromkor mentővisításra ébredünk, éjjel folyamatosan a dübörgés, a kamionoknak a dübörgése” – lakógyűlés a csömöri Nagy Sándor utcában, 2016 májusában. A lakók a kilenc éve megépült M0-s autóút zaja miatt háborogtak. Évekkel ezelőtt perre is mentek, a Kúria pedig a 154 csömöri lakónak adott igazat a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel szemben. Félmilliárd forint kártérítésre kötelezték az állami céget a legfőbb bírói fórumon.

A rákoshegyiek a leszálló gépekre panaszkodtak. Míg más európai országokban 40-50 decibel a megengedett éjszakai határérték, Ferihegy esetében ez 55 decibel. A helyiek tavaly nyáron tiltakozást szerveztek, de a helyzet azóta sem javult.

A Hír TV-nek nyilatkozó szakértő szerint a légszennyezéshez hasonlóan a környezeti zaj is rengeteg súlyos betegség kialakulásáért felelhet.

Németh Adrienn, a pécsi fül-orr-gégészeti klinika adjunktusa szerint belszervi és idegrendszeri elváltozásokat, depressziót, pszichés problémákat is okoz, magas vérnyomást, cukorbetegséget, szerteágazó az élettani hatása.

2007 óta már lenne egységes felmérés, az uniónak kellene megküldeni ötévente a nagyvárosok vasúti, közúti, üzemi és légi zajterhelését. Ez azonban Budapesten 2012-ben elmaradt. Az Európai Bizottság többször is felszólította Magyarországot, hogy pótolja az elmaradásokat. Brüsszel kötelezettségszegési eljárás megindítását is kilátásba helyezte, ha áprilisig sem javul a helyzet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!