2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Belföld

Már nem válogatnak a katalizátortolvajok

Elszaporodtak a katalizátorlopók, azaz az úgynevezett platinázók Szegeden. A katalizátorokat magas nemesfémtartalma miatt lopják, és célszerszámmal néhány perc alatt képesek leszedni a parkoló autókról. A lopott alkatrészeket 30-40 ezer forinttért adják el, de az okozott kár akár milliós is lehet.

„15-20 mozdulattal elvágja a katalizátor egyik oldalánál, majd elvágja másik oldalánál a csövet, leemeli és már megy is vele tovább” – magyarázta a Hír TV-nek Ádok Lajos szegedi autószerelő. Néhány perc alatt el lehet távolítani a katalizátort megfelelő szerszámmal. Általában elég, ha befekszik az autó alá a tolvaj, ha szűk a hely, akkor emelőt is kell használnia.

A katalizátorokat magas nemesfémtartalma miatt lopják. „Külön feldolgozó iparág alakult ki rá, hogy ezeket a katalizátorokat feldarabolják, és a benne található mindenféle nemesfémet, ritkafémet, irídiumot, platinát és erősen oxidáló fémeket különböző módszerekkel kijuttatják külföldre” – magyarázta Dudás Zoltán sándorfalvai autószerelő.

A platinázók eddig a dízelmotoros kisteherautókról szedték le a katalizátort, mert azokban több nemesfém van. Az utóbbi időben azonban már a személygépkocsikról is lopnak. Az egyik szegedi autószerelő műhelybe 10-15 autót hoztak be az elmúlt napokban.

„Ezeket a lopásokat hullámszerűen csinálják, meglepik a várost, megcsinálják a balhét, és utána eltűnnek egy időre – mondta Ádok Lajos. – A rendőrség próbál valamit tenni, akkor lenyugszanak, majd utána újra egy-két hónap múlva fellendül ez a dolog” – tette hozzá a szerelő.

A lopott katalizátor 30-40 ezer forintot ér, de az autótulajdonosoknak gépjárműtípustól függően akár 1,5 milliós kárt is okozhatnak. A rendőrség a nyomozásokra hivatkozva nem nyilatkozott, csak annyit mondtak, több esetet is vizsgálnak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!