2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Már nem kell a helikopter, bukta vadászterületét Mészáros Lőrinc

Hír TV

2018. február 17., szombat 11:00, frissítve: szombat 14:32

Bukta bélmegyeri vadászterületét Mészáros Lőrinc. Ez az a békési település, ahová a rossz közút miatt helikopterrel jár kastélyába a felcsúti milliárdos. A járásbíróság friss ítélete szerint nem volt szabályos az a földtulajdonosi közgyűlés, amelyen az ifjabb Mészáros Lőrinc vezette társaság megszerezte a vadászati jogot. Az állam a vadászterületek átszabásával és a szavazati jogával élve hozza helyzetbe a neki kedves társaságokat.

„Úgy tudom, Mészáros Lőrincék voltak lent, talán a Semjén Zsolt is lent volt, ők is vadásztak ezen a területen” – mondta az egyik vadász a Hír TV-nek. Vagy ötven használt sörétpatron hevert szanaszét a falu melletti vadászterületen, amikor ott jártunk. Csaknem két és fél millió forintot durrogtattak el múlt szombaton Mészárosék. Ha most is helikopterrel jöttek, még többe került a hétvégi kikapcsolódás.  

A bélmegyeri erdős, mezős terület egyik gazdája Lovas Mihály. Az ő társasága vadászhatott itt régebben. Tavaly azonban a Fidesz-kormány átszabta a térképet: a kilencezer hektárt négy részre osztotta. Miután az állam is tulajdonos, a képviselője szavazhat, a legértékesebb terület vadászati joga így a Hidashát-Bélmegyer Vadgazdálkodási Társaságé lett, amelynek elnöke ifjabb Mészáros Lőrinc, a felcsúti milliárdos fia.

„Miért akarnak most idejönni? Van az országnak más területe is, ahol lehet vadászni, oda, ahol ő van, én nem megyek soha!” – mondta a Bélmegyeri Földtulajdonosok Vadgazdálkodó Vadásztársasága egyik tagja, Lovas József.

A bélmegyeri vadászok perre mentek.

„A bíróság megállapítja, hogy az alperesnek a 2016. augusztus 12. napján megtartott földtulajdonosi gyűlésen meghozott 2/2016. számú határozata érvénytelen, a 3/2016. számú határozata a harmadrendű felperes vonatkozásában érvénytelen” – azaz a bíróság kimondta, hogy törvénytelenül hívták össze azt a gyűlést, amelyen Mészáros Lőrincék kerültek a nyeregbe.

„Hogy ha ezt most elengedjük, akkor 20 évig nem leszünk vadászatra jogosultak sem. És kizárjuk, hogy a saját földjeinken az unokáink, a gyerekeink vadászhassanak” – összegezte az ítéletet Lovas József.

Zalaszentgrót határában Bálint László Ferenc 30 év után szinte egyik napról a másikra vesztette el a vadászterületét. Itt is egy új társaság vitte el a vadászati jogot.

„Leginkább valószínű a külsősök megkeresése a társaságból, megtalálták a gyenge pontokat. És a gyenge pontok segítettek vadidegen embereket is hozzájutni a területhez és az itteni vadászathoz” – mondta a Zala Menti Vadászklub ügyvezető elnöke.

A vadidegen ember a német származású üzletember, Michael Lüke. A milliárdos férfi több fegyvergyártó cégben érdekelt. Az egyik budapesti kiállításon a kormány két tagjával, Semjén Zsolttal és Fazekas Sándorral nézegették a vadászfegyvereket.

Tulok Violetta jogász szerint bizonytalan jogi környezetet támaszt a kormány, ami hátrányosan érinti a régi vadásztársaságokat. Perre mentek ők is.

„Én azt látom, hogy most olyan vadászok kerültek elő, akiknek kapcsolataik vannak, pénzük van, és mindent szeretnének elvinni” – vélte a jogász.

A Somogyacsai Vadásztársaság területének jobb részére például egy volt honvédelmi államtitkárhoz köthető társaság tette rá a kezét. De szétdarabolták a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. 14 ezer hektáros területét is, itt is Fideszhez köthető sportemberek lettek a befutók. Csongrád megye legnagyobb, 18 ezer hektáros vadászterületét pedig az a Návay Kornél Vadásztársaság kapta meg, amelynek tagja a kancelláriaminiszter, Lázár János.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!