2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Globál 04:20

Már nem foglalkozna párttársa ügynökmúltjával Révész Máriusz

Hír TV

2018. március 20., kedd 15:45, frissítve: kedd 17:56

Elnézőek a Fideszes politikusok Szita Károllyal, aki több korabeli dokumentum szerint 3/2-es ügynök volt a rendszerváltás előtt. Az került iratok szerint Kaposvár Fideszes polgármestere 9 éven keresztül jelentett az állambiztonsági szerveknek, és lelkesen végezte a munkáját. A Hír TV-nek ma több Fideszes is azt mondta, hogy 3 évtized távlatából már nem kéne foglalkozni ezzel a kérdéssel, inkább Szita Károly polgármesteri munkáját kéne értékelni, és volt aki úgy tett, mintha nem tudná miről van szó.

Két évvel a 2010-es kormányváltás után még amellett állt ki a kormányfő, hogy az állampárti múltnak nem maradhatnak sötét foltjai.

Az alkotmányos alapjait az új alkotmánnyal megteremtettük annak, hogy a kommunizmust, mint örökséget kezelni tudjuk, az ismeretlen részét föl tudjuk tárni – mondta akkor Orbán Viktor.

Ma már teljesen világosan látszik, hogy a mai magyar ellenzék a hatalomért és a pénzért mindenre képes. Az én lelkiismeretem tiszta, és nem engedem zsarolni magamat sem Simicska Lajos, sem mások által, nagyon szépen köszönöm – ezt már Kaposvár fideszes vezetője hangoztatta, miután a Magyar Nemzet nyilvánosságra hozta besúgó múltjának dokumentumait, számos kézzel írott jelentését. Szita lelkes ügynöke volt a kommunista állambiztonságnak, megtiszteltetésnek tartott a feladatot, amelynek keretében rokonairól is jelentett.

Párttársai sajátjaikkal elnézők. L. Simon László szerint ugyan a rendszerváltozás nagy adóssága az ügynökkérdés, de ennek meg kellene találni a normális módját.

Azt gondolom, hogy Szita Károly 30 évvel a rendszerváltozás után, bizonyított már. De nyilvánvalóan a rendszerváltás után három évtizeddel, nem lehet úgy, hogy boszorkányt üldözünk, szerintem önöknek sem kéne. Mindenkinek el kell számolni a saját lelkiismeretével. Gondolom, hogy a Szita Károly is megtette – mondta L. Simon László.

A rendszerváltáskor kellett volna az ügynökkérdéssel foglalkozni – három évtizeddel később ez már visszás – mondta Révész Máriusz.

– De az nem visszás párton belül, hogy a mai napig előfordul, hogy kommunistáznak, és eközben a párt soraiban van egy olyan politikus aki 3/2-es ügynök volt?
– Hát sok minden visszás, de még egyszer mondom, hogy 30 év alatt sok mindenki, sok mindent letett az asztalra, és szerintem…
– Mentesíti az elmúlt 30 év munkája Szita Károlyt?
– Biztos, hogy mindenkinek a saját lelkiismeretével kell elszámolni, én ebben az ügyben egyébként továbbra se látok tisztán, mert ellentmondó állítások vannak a nyilvánosság előtt – nyilatkozta Révész Máriusz.

Tessely Zoltán szerint sem időszerű Szita Károly ügynökmúltjával foglalkozni.

– Tudja, hogy mivel foglalkozom? Hogy antikommunista pártként, ez a választás szóljon arról, hogy befejezzük a rendszerváltást, és az MSZP nem kerül be a parlamentbe.
– De a rendszerváltást úgy fejezik be, hogy a soraikban 3/2-es ügynökök vannak?
– De most miért mondja ezt?
– Mert hivatalos dokumentumok támasztják ezt alá.
– Ön valami olyasmiről beszél, amiről én elmondtam önnek, hogy semmiféle információm nincsen.
– Na jó, de ha felmerül ilyen információ, akkor nem gondolja, hogy a rendszerváltást befejezendő, ennek utána kéne néznie? 
– Nem érti meg, hogy számomra nem merült fel ilyen információ? Nem tud valami értelmeset kérdezni? Kérdezzen valamit ami ide illik. Egy kicsit elemelkedik a hétköznapi élettől. Most adtunk egy kilátót, gyönyörű panorámával a nagyszerű magyar tájra, amit szeretnénk megőrizni magyarnak. Kérdezzen már valami értelmeset! Viszlát – válaszolta a fideszes országgyűlési képviselő.

Ungváry Krisztián történész szerint Szita Károly esete nem egyedi – a Magyar nemzetnek nyilatkozva hangsúlyozta: legalább fél tucat olyan képviselő ül a Fidesz parlamenti frakciójában akikre terhelő adatok vannak, és kapcsolatban állhattak az állambiztonsági szervekkel a rendszerváltás előtt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!