2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Már most elkezdtek velük leszámolni

2016. április 12., kedd 21:42

A csapadékos, meleg tavasz miatt idén jóval hamarabb elkezdték a szúnyogok irtását a Balatonnál. Először a szúnyoglárvákra ható készítményt permeteztek ki a biológusok által meghatározott szúnyogtenyészhelyekre. Az irtás költségét a tóparti önkormányzatok állják.

A környezetbarát baktériumkészítmény csak a szúnyoglárvákat pusztítja el. Körülbelül 1900 hektáron permeteztek a Balaton körül, a természetvédelmi területeket kihagyták. „Ilyen esetekben a vízbe szórjuk, illetve a lakott területek környékén lévő mocsaras, lápos környékre szórjuk ezt a vegyszert. Ebből szintén nagyon kevés mennyiségre van szükség, hét decit szórunk ki egy hektárra” – mondta Bódis László pilóta.

Az elmúlt évekhez képest hetekkel korábban kezdték a szúnyogirtást, az enyhe tavasz és a csapadékos idő kedvezett a vérszívók elszaporodásának. „Annyira telített már a talaj vízzel, hogy nem tudta beszívni a csapadékot, és megálltak ezek a pangó vizek. Ez az ideális vízmélység, ez az 5-10 centi, amit a napsugárzás nagyon gyorsan átmelegít, és ezekben a vizekben találhatók a szúnyoglárvák, és ahogy a víz melegszik, a szúnyoglárvák is elkezdenek rohamosan fejlődni” – fogalmazott Gáspár János, a Corax Környezetvédelmi Zrt. üzletágvezetője.

Az irtás 8 millió forintba került, amit a tóparti települések maguk álltak. De abban bíznak, hogy az állam utólag idén is megtéríti a költségek felét.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!