2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Ma eldőlhet a kancelláriaminiszter sorsa

2015. szeptember 21., hétfő 06:53, frissítve: hétfő 06:55

Csúsznak az államtitkárcserék, jövő héten lehetnek leghamarabb személyi változások a névsorban. A kancelláriaminiszter sorsa már holnap eldőlhet, Orbán Viktor hétfőn tárgyal Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel és a frissen kinevezett miniszterelnöki kabinetfőnökkel, Rogán Antallal a hatáskörökről. Lázár ettől a megbeszéléstől tette függővé lemondását.

Lesznek cserék az államtitkárok között – nyilatkozta még június 3-án a miniszterelnök a Napi Gazdaságnak. Másnap a kancelláriaminiszter bejelentette, hogy június végéig Orbán Viktor akciótervet kér a tárcáktól az egészségügy, az oktatás színvonalának javításához, az adóigazgatás egyszerűsítéséhez és a bürokrácia csökkentéséhez.

„A nyár rá fog menni arra, hogy a kormány részben értékelje az egy évet, részben értékelje az öt évet, a miniszterelnök beszéljen minden miniszterrel, át tudjuk beszélni pontosan, hogy a Miniszterelnökség mit lát a kormányzásból, mit lát a minisztériumokból. A miniszterelnök úr bejelentette, hogy államtitkári cserékre fog javaslatot tenni a minisztereknél, a minisztereknek is van erre joguk és lehetőségük” – mondta a kancelláriaminiszter.

Az adóigazgatásban a kormányfő alapvető, mélyreható változást tervez – mondta egy hónappal később Lázár János, részletek említése nélkül. „Az a kérdés, hogy milyen lesz a NAV, az pedig azon múlik, hogy milyen lesz az adóeljárás. Amíg nem tudja valaki, hogy milyen lesz az adóeljárás – én nem tudom –, addig honnan tudja megmondani, hogy milyen lesz az adóeljárást végrehajtó hivatal, és az adóeljárást végrehajtó hivatal élére akkor milyen emberek kellenek? Fölteszem a kérdést: mi lesz ez, kormányhivatal lesz? Mi lesz ez, minisztérium lesz? Mi lesz ez, önálló államtitkárság lesz?” – fogalmazott a politikus.

A július 9-én tartott sajtótájékoztatón a kancelláriaminiszter nem tartotta szükségesnek megemlíteni, hogy az adóhivatal elnöke, Vida Ildikó már május 20-án lemondott. A NAV-nak azóta sincs új vezetője, ahogy nincs meg az utódja az augusztus végén távozott egészségügyi államtitkárnak, Zombor Gábornak sem.

– Egészségügyi államtitkára mikor lesz az országnak?
– Szeptember közepén minden személyi kérdésben a miniszterelnök dönt.
– Az a frakcióülés után várható?
– Igen, mindenféleképpen a következő hét programjai közé tartozik ez is.

Ezt már a napokban nyilatkozta Lázár János, aki maga is távozhat a kormányból Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnöki kinevezése miatt. Bár szeptember közepe elmúlt már, a nyár elején jelzett államtitkárcserékről továbbra sem tudni semmit. A miniszterek tablója viszont változott, Hende Csaba honvédelmi miniszter belebukott a határzár építésébe, utódja egykori államtitkára, Simicskó István lett.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!