2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Elindult az aláírásgyűjtés a budapesti olimpia ellen

,

2017. január 19., csütörtök 17:09, frissítve: kedd 12:36

Megkezdődött az aláírásgyűjtés a budapesti olimpia ellen. A Momentum Mozgalomnak egy hónap alatt legalább 138 ezer érvényes szignót kell összegyűjtenie, hogy népszavazást írjanak ki a fővárosban a 2024-es olimpia visszavonásáról. Kezdeményezésüket több ellenzéki párt is támogatja.

A 2024-es budapesti olimpia helyszíneinek első látványterveit alig egy éve mutatták be. A 33. nyári játékok rendezéséért már csak Budapest, Los Angeles és Párizs versenyez. A sportesemény a megvalósíthatósági tanulmány szerint nettó 774 milliárd forintba kerülne. Ehhez adódnak még azok a fejlesztések, amelyeket az olimpia miatt előre kell hozni. Így a végösszeg háromszor ennyi vagy még több is lehet közgazdászok szerint.

A Blaha Lujza téren indult csütörtök reggel az aláírásgyűjtés az olimpiai pályázat visszavonásáról szóló népszavazás kiírásáért, de további huszonnégy helyszínen is gyűjtik a szignókat egy hónapon át. Vannak, akik nemet mondanának az ötkarikás játékokra. „Megérdemli a magyar nép, vagy megérdemelné, de azt hiszem, hogy vannak hasznosabb dolgok ebbe a szegény országba. Gazdagabb országok is vissza-, illetve lemondják” – fogalmazott egyikük.

Nem az olimpiára, igen a jövőnkre – hirdeti a Momentum Mozgalom, amely az olimpiára szánt pénzt inkább másra költené. „Mi azt mondjuk, hogy 774 milliárd forint közvetlen költsége van az olimpiának, ami még így is az Agenda 2020-on kívül esik, és ebbe még a biztonsági költségeket sem számították bele. Ez a pénz nyugodtan mehetne az egészségügybe vagy az oktatásba, ahonnan pont ennyi pénz hiányzik” – mondja Fekete-Győr András, a mozgalom elnöke.

Az LMP támogatja az aláírásgyűjtést és a budapesti pályázat visszavonását követeli. „Egy olyan városban, ahol gondot okoz egy metróvonal felújítása, nem szabad olimpiát rendezni. Ahol gondot okoz a kórházaink üzemeltetése, nem szabad olimpiát rendezni, és azt is látjuk, hogy olyan nagyságrendről beszélünk, amiből 40 szuperkórházat lehetne felújítani” – nyilatkozta Csárdi Antal budapesti képviselő.

Hasonlóan látja az Együtt is. „A mai naptól kezdve városszerte az Együtt is gyűjteni fog, Budapesten nincs szükség olimpiára, szerintünk egészségügyre és oktatásra kellene költeni a pénzt. Örülünk, hogy most erre lehetőség van, bízunk benne, hogy összejön négy hét alatt a szükséges számú aláírás” – jelentette ki Szigetvári Viktor.

A szocialisták is kiállnak a népszavazás mellett, de ők azt is mondják, a kezdeményezést a kormánynak kellene megtennie, így nem lenne szükség aláírásgyűjtésre. Ahogy lehetett a kormánynak kezdeményezni a menekültkérdésben népszavazást, kezdeményezzen a kormány népszavazást ebben az ügyben, tűzzünk ki belátható határidőn belül egy pontot, ahol lehet az emberek véleményét megkérdezni, és tegye lehetővé azt, hogy ebben a kampányban mind a mellette, mind az ellene szóló érvek megjelenjenek” – nyilatkozta Molnár Gyula MSZP-elnök.

Sajnálják

A Fidesz azonban sajnálatra méltónak tartja azokat, akik ellenzik a budapesti játékokat, szerintük ugyanis az olimpiarendezés az ország sikere lehetne. „Nagyon sajnálom, hogy vannak, akik Magyarország sikertelenségében érdekeltek. Tényleg. Remélem, önök is sajnálják, mert ez nagyon nagy hiba” – reagált Halász János Fidesz-szóvivő.

A népszavazás kiírásához a kezdeményezőknek legalább 138 ezer érvényes aláírást kell összegyűjteniük 30 nap alatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!