2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Már csak a folyosón derült ki, hogy mit akart Szabó

2016. május 31., kedd 20:30

Nem kapott szót a Rubovszky György vezette igazságügyi bizottság ülésén Szabó Tímea, a PM képviselője – a politikus az igazságügyi minisztert kérdezte volna a brókerügyekről, amely így végül csak a folyosón került szóba. A Jobbik a korrupciós ügyeket és a megígért elszámoltatást, a szocialisták pedig elfogultságát kérték számon Trócsányi Lászlón.

„Még egyszer Rezesova ügyből nem kérnénk, és szeretnénk olyan szakértő rendszert látni Magyarországon, amelyik korrekt, tiszta, korrupciótól mentes, és azt mondhatjuk, jól működik” – az igazságügyi bizottság előtt számolt be a 2015-ös évről a tárcavezető. Eredménynek nevezte a szakmai kontroll erősödését, azt viszont sajnálta Trócsányi László, hogy az egyházak bírósági bejegyzéséhez nem kapták meg a szükséges kétharmados támogatást.

„Jobb lett volna, hogyha a bírósági bejegyzés lett volna az egyházaknál a jelenlegi szabályozás helyett. Ezt mondhatom, hogy kudarcként is élhettem meg” – Trócsányi László igazságügyi miniszter.

A Jobbik az elszámoltatás elmaradását kérte számon. „Vagy egy teljes összeesküvés-elmélet van 90 után, és itt semmi sem akar elszámoltatást, csak egy népi ámítás folyik, mert 90 után ezt láthattuk. Vagy ez az igaz, vagy rosszak a jogszabályok, és szerintem a miniszter úr nem a teljes összeesküvés-elméletre fog szavazni” – így Staudt Gábor országgyűlési képviselő.

A szocialista Bárándy Gergely az igazságügyi miniszter elfogultságát firtatta. „Elég sok helyről hallottam vissza, és kérdezném vissza, mi ennek a valóságalapja, hogy hát, e tekintetben mondhatnám úgy, hogy mint minden szentnek, önnek is maga felé hajlik a kez,e és a szegedi jogi kar lényegesen többet kap, ezt én hallottam, és ha nem igaz, miniszter úr, megkövetem önt ezúton is” – jelentette ki a politikus.

„Teljes mértékben objektív alapon történik a tanulmányi ösztöndíjaknak a megadása, nem is a minisztérium dönt róla, hanem a karok döntenek, és létszámarányosan van, hogy Miskolcon, Győrött vagy éppenséggel Debrecenben, és én bízom abban, hogy Bárándy Gergely megvédett engem látatlanul is, amikor ilyen kritika ért” – mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter.

A Párbeszéd Magyarország képviselője is kérdezett volna, de ő nem kapott szót Rubovszky Györgytől, a bizottság elnökétől.

– Hát, miért fáj az maguknak, hogyha én mint országgyűlési képviselő megkérem, megkérem…
– Képviselő asszony, vagy abbahagyja, megkérem, hogy hagyja abba, vagy hagyja el a termet , nincs joga…
– De jogom van ezt elmondani, miután egy legitimen megválasztott képviselő vagyok, személyes érintettség lévén jogom van ezt a kettő mondatot elmondani, elnök úr, huszonöt évig ez hagyomány volt a bizottságokban, hogy mindig szót kaptak a képviselők.

Végül a parlamenti folyosón derült ki, hogy Szabó Tímea a BudaCash- és Quaestor-károsultakról kérdezte volna a minisztert. „Várható-e törvénymódosítás ez ügyben, hogy a károsultak megkapják a támogatást, illetve a nekik járó pénzt, illetve hát, miniszter úrnak mi a véleménye? Ezt szerettem volna megkérdezni, szerintem ez egy teljesen jogos, több tízezer magyar embert érintő kérdés” – hívta fel a figyelmet Szabó Tímea országgyűlési képviselő.

„Így van, a kormány abszolút azon van, hogy mindenki minél hamarabb megkapja a pénzt. Az ehhez szükséges…, egyrészt a törvények elfogadásra kerültek, s amennyiben még szükséges bármit tenni, akkor a kormány meg fogja tenni” – válaszolt Trócsányi László igazságügyi miniszter.

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága végül a kormánypárti szavazatokkal támogatta az igazságügyi miniszter 2015. évről szóló beszámolóját.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!