2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Már az egészségügyi szakképző is egyházi fenntartásban

2016. szeptember 1., csütörtök 21:18

Mostantól Debrecen és Hajdú-Bihar megye legnagyobb egészségügyi szakképző intézménye is egyházi fenntartásban működik. Az idén 50 éves Dienes László Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskolát a Görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye vette át az államtól.

914 tanuló, köztük 124 kilencedikes kezdi meg tanulmányait a mostantól görögkatolikus egyházi fenntartásban lévő iskolában. A tanévnyitón a szakképzésért felelős helyettes államtitkár azt hangoztatta: az egészségügyi szakdolgozókat képző egyházi intézményre továbbra is számít a Nemzetgazdasági Minisztérium, mint olyan iskolára, amely a szakma mellett hitre, szép életre és jóra is tanít.

„Továbbra is a szakképzés integráns részeként tekintünk rá, és együtt gondoljuk, hogy meg kell oldani azokat a dolgokat, amikre a szakképzés hivatott, és ebben a történelmi egyházaknak nagyon komoly szerep kell hogy jusson” – mondta az NGM helyettes államtitkára, Odrobina László.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita beszédében azt hangsúlyozta: a mai ember akarva-akaratlanul is ráébred, hogy Isten nélkül nem tud igazi, értékes emberi életet élni. Szerinte egy egyházi iskola mindezt nyilvánvalóvá és láthatóvá teszi.

„Egy istenhívő pedagógus nagyon sokat imádkozik a diákokért, értetek gyerekek. És az sem biztos, hogy ő jobb pedagógussá válik, de az Isten kegyelmét, az Isten erejét tudja közvetíteni. Erre szeretnénk rámutatni és rávezetni benneteket, diákokat, munkatársakat, pedagógusokat és szülőket is” – így Kocsis Fülöp érsek.

Az 50 fős tantestületű intézmény nemcsak Debrecen, hanem Hajdú-Bihar megye legnagyobb egészségügyi szakdolgozó képző helye is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!