2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Már a szalag mellé is lasszóval fogják a munkásokat

2017. január 20., péntek 19:50, frissítve: péntek 20:21

Már a szalag mellett dolgozó munkásokat is fejvadász cég toborozza sok nagy cégnél. Az egyik italgyártó magyarországi leányvállalatánál is egyre nagyobb gondot jelent a munkaerőhiány. Ráadásul egyre több diák tervezi, hogy a jobb munkalehetőségek miatt már az egyetemet is külföldön végzi el.

Értékesítőt, pénzügyi elemzőt és gépkezelőt is keres a Coca-Cola magyarországi leányvállalata. A cég folyamatosan hirdeti üres állásait, a legtöbbször hiába.

„Egyre hosszabb idő és egyre nagyobb erőforrás szükséges ahhoz, hogy egy-egy pozíciót betöltsünk. Ma már az sem ritka, hogy akár egy termelésre is fejvadászon keresztül keressünk munkaerőt, ami korábban elképzelhetetlen lett volna” – mondta Tóth Valentin, a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. kommunikációs igazgatója.

A GKI novemberi felmérése szerint már nemcsak szakmunkásból van hiány Magyarországon, minden ötödik cég diplomás dolgozót sem talál. Sok fiatal a lehetőségek és a magasabb bérek miatt már rögtön az egyetem elvégzése után külföldön vállal munkát.

Az italgyártó multi most négy magyar egyetemmel kötött duális képzésről szóló megállapodást, így élelmiszeripari és gépészmérnök-hallgatók szerezhetnek gyakorlati tapasztalatot a vállalatnál. Az együttműködéstől a cég és a kormány is azt várja, hogy itthon tartja a jól képzett munkaerőt.

„Azáltal, hogy részt vesznek ilyen képzésekben multinacionális cégeknél, már eleve találnak olyan lehetőségeket, hogy nem fognak máshol keresni. Tehát ha valaki mondjuk a Coca-Colához elmegy duális képzésre, akkor ott optimális esetben tovább foglalkoztatják a képzés lezárását követően” – fejtette ki Szabó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatási, kutatási és stratégiai főosztályvezetője.

Egyre több fiatal a diplomát sem várja meg Magyarországon, már az egyetemet is külföldön kezdi el.

„Azért mennék szívesebben inkább osztrák egyetemre, mert informatikai mérnökként sokkal jobban keresnék kint külföldön” – mondta egy diák.

„Sokkal több lehetőségem van külföldön tanulni vagy onnan elhelyezkedni, sokkal egyszerűbb szerintem” – véli egy másik.

„A munka is meg a tanulás is szerintem színvonalasabb külföldön, mint itthon. Mert vannak ismerőseim, úgyhogy kicsit van rálátásom” – mondta egy harmadik tanuló.

A tavalyi Educatio kiállításon készült felmérés szerint a felvételizők fele szeretett volna teljes vagy részképzéssel külföldön tanulni. Kétszer annyian, mint az azt megelőző évben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!