2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Már a csapolt sörrel is vigyáznunk kell

2017. május 11., csütörtök 22:39, frissítve: péntek 11:55

Hasmenést okozó kólibaktériummal lehet fertőzött számos vendéglő sörcsapja, a magyar szabályozás ugyanis túl laza – nyilatkozta a Hír TV-nek a berendezések higiéniájával másfél évtizede foglalkozó szakember. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a kérdéseinkre válasz helyett mindössze egy hivatkozást küldött – egy 2008-ban készült szakmai útmutatóra utalva.

A söripar higiéniájához 2008-ban készült szakmai útmutató szerint a sörcsapokat legalább kéthetente ki kell tisztítani, a csaptelepek kifolyóit viszont naponta. Az azonban megengedhetetlen, hogy enterális, azaz például kólibaktériumok, valamint fonalas gombák jelen legyenek.

A csapolóberendezések higiéniájával tizenöt éve foglalkozó Simon Géza szerint azonban több tucat vizsgált sörcsapnál kimutatható volt a kólibaktérium. Azt mondja, 2013-ig a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak dolgozott, és ott jutott erre a következtetésre. Elmondása szerint azonban hiába jelezte eredményeit.

Pedig szerinte nem elég csak vízzel kimosni a sörcsapot, fertőtlenítőszerrel kellene kéthetente kitisztítani, de erre az útmutató nem kötelezi a vendéglősöket.

„Visszaállította a hathetes tisztítást. Németországban és minden európai fejlett országban hetente kötelező fertőtleníteni. Amennyiben nem, akkor bezárják a vendéglőt” – ismertette a BeviClean GmbH magyarországi igazgatója, Simon Géza.

A kólibaktérium az emberi szervezetben is megtalálható. Szájon keresztül visszajutva azonban hasmenéses tüneteket okozhat.

„Mindig valamilyen emberi vagy technológiai hiba van: valaki WC-használat után nem mosta, nem fertőtlenítette vagy nem szárította meg megfelelően a kezét, és a nedves kezéről a pultra vagy az élelmiszerekre kerül néhány baktérium. A sör rengeteg tápanyagot tartalmaz a baktériumok számára is, és ha nem tisztítják ki kellően a sörcsapnak a belsejét, akkor éjszaka, amikor nincs csapolás, a baktériumok meg a penészgombák elszaporodnak” – mondta Komáromi Zoltán háziorvos.

Kerestük a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy ellenőrzik-e a sörcsapok tisztítását, annak gyakoriságát, tesznek-e lépéseket a sörcsapok tisztítási szabályainak szigorítására, illetve hány megbetegedés történt ezzel kapcsolatban. Az útmutatóra hivatkoztak, válaszuk adatokat azonban nem tartalmazott.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!