2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Magyar–román viszony: „mint a süketek párbeszéde”

2015. július 24., péntek 07:03, frissítve: péntek 09:50

Süketek párbeszéde jellemezte a magyar–román viszonyt az elmúlt három évben – erről Németh Zsolt beszélt a Hír Televíziónak Tusnádfürdőn.

A parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke ugyanakkor hangsúlyozta, hogy egy új román kormány javíthatna a viszonyon. „Azt gondolom, hogy 2012-ben valóban egy törés következett be a magyar–román kapcsolatokban, és ahhoz képest, ami azt megelőzte, egy sokoldalú együttműködés, inkább süketek párbeszédének nevezhető az elmúlt három esztendőnek az együttműködése. Ugyanakkor én nem látom tragikusnak a magyar–román viszonyt, hiszen helyrehozhatatlan kártételre nem került sor az elmúlt években” – fogalmazott a Bálványosi Nyári Egyetem és Diáktábor egyik alapítója.

Meg vannak számolva a napjaik

Az erdélyi magyarok érdekében tartalmas, jó viszonyt kell kialakítani Magyarország és Románia között – hangsúlyozta Magyarország élőben című műsorunkban az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke. Szilágyi Zsolt szerint a jelenlegi román kormánynak meg vannak számlálva a napjai, ez pedig pozitív fordulatot hozhat a magyarság ügyében. „A jelenlegi román szociáldemokrata, szocialista kormánnyal a román demokrata erőknek is nehéz együttműködniük, hát még egy szomszédos államnak. Ennek a kormánynak a napjai meg vannak számlálva. A miniszterelnök sajnos politikailag, erkölcsileg megbukott. Nagyon rövid időn belül minden valószínűség szerint új kormánya lesz Romániának. Abban a helyzetben, amelyben van a két ország, megkerülhetetlen a két ország kapcsolatának újraértelmezése” – hangsúlyozta Szilágyi Zsolt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!