2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Belföld

Magyarországon is tesztelik az újfajta, élő vírussal működő vakcinát

Az izraeli vakcina működési elve merőben eltér a jelenleg használt koronavírus elleni oltóanyagokétól.

  • Magyarországon is tesztelik az újfajta, élő vírussal működő vakcinát

Magyarországon is tesztelni fogják embereken az NRx Pharmaceuticals nevű biotechnológiai vállalat és az Izraeli Biológiai Kutatóintézet által kifejlesztett BriLife nevű vakcinát, aminek az adja a különlegességét, hogy génmódosított élő vírussal működik - derült ki a vállalat egyik közleményéből.

Bár az oltóanyagnak még csak most fog elkezdődni a második fázisú vizsgálata, a kutatók így is abban bíznak, hogy hatékonyabb lesz, mint a Pfizer vagy a Moderna készítménye – írja a Jewish News Syndicate izraeli hírportál.

Annak ellenére, hogy a BriLife vakcina izomba szúrt injekció formájában vált ki immunitást,

a működési elve merőben eltér a jelenleg használt koronavírus elleni oltóanyagokétól, ugyanis élő vírus található benne, ami tüskefehérjéket növeszt a felszínén.

Nagyon leegyszerűsítve az izraeli vakcinát úgy fejlesztették ki, hogy a tudósok vettek egy emberre veszélytelen, általában lovakat és szarvasmarhákat megbetegítő, úgynevezett vezikuláris stomatitis vírust (VSV), aminek a genetikai állományát úgy módosították, hogy SARS-CoV-2 koronavírus tüskefehérjéket növesszen a felszínén. Ezt a mesterségesen létrehozott kórokozót aztán kémcsövekben felszaporították, hogy oltóanyagnak lehessen használni.

Noha a génmódosított VSV-vírus nem koronavírus, mégis képes immunválaszt kiváltani a járványért felelős kórokozó ellen, mivel a burkán koronavírus tüskefehérjék csücsülnek.

A génszerkesztéssel módosított vírusok vakcinákban történő felhasználása viszonylag új technológiának számít. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Ervebo néven engedélyezett 2019-ben egy olyan, ebola elleni oltást, aminek hatóanyaga szintén módosított vezikuláris stomatitis vírus volt.

Mintegy 240 fő bevonásával a BriLife vakcina első fázisú klinikai vizsgálata még tavaly november 16-án zárult. Ennek eredményeként elmondható, hogy

az oltóanyag által kiváltott immunválasz során legalább annyi, de gyakran több koronavírus elleni antitest termelődött az emberek szervezetében, mint a Pfizer vagy a Moderna vakcina esetében.

A második fázisú vizsgálat, mely során a vakcina hatásosságának és biztonságosságát tesztelik majd, hamarosan megkezdődik. Ezzel kapcsolatban érdekesség, hogy Magyarország az első európai ország, ahol a gyártó önkéntesek jelentkezését várja tesztelésre. Az NRx Pharmaceuticals egyébként már tavaly december 9-én megállapodott az illetékes hazai hatóságokkal.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!