2024. 04. 17. Szerda Rudolf napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Magyarország úgy végzi, mint Nagy-Britannia?

2016. június 24., péntek 18:29, frissítve: péntek 18:29

Egyetértenek a pártok abban , hogy az Európai Uniónak veszteség az Egyesült Királyság távozása. A Fidesz tiszteletben tartja a britek döntését, de megvédené a kint dolgozó magyarok jogait. Az MSZP és a DK szerint Orbán Viktornak fel kell hagynia „bevándorlóellenes” kampányával, egyébként Magyarország is kikerül az unióból.

Tiszteletben tartják a britek döntését, hogy kilépnek az Európai Unióból – mondta Kósa Lajos. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője hozzátette: a lépés nem változtat a magyar állásponton, miszerint a Fidesz elkötelezett az Európai Unió mellett. „Úgy látszik, az angolok úgy látják, hogy az unió nem biztosítja az ő védelmüket. Az, amit naponta láttak migrációs kérdésben, végül is azt a benyomást alakította ki, hogy Brüsszel képtelen megvédeni a sajt polgárait. Úgy látjuk, hogy az egyik legfontosabb ok, ami miatt az angolok úgy döntöttek, kilépnek, ez volt” – fejtette ki.

A Demokratikus Koalíció szerint Magyarország sem lesz sokáig uniós tag, ha Orbán Viktor nem áll le  „bevándorlóellenes” politikájával. Arra szólították fel a miniszterelnököt, vonja vissza az őszi kvótareferendumot. „Megtanította nekünk ez a történet, hogy annak a hosszú sulykolásnak, hogy az unió rossz, az a vége, hogy az emberek elhiszik, és ha elhiszik, akkor ki akarnak lépni az unióból. Aki a tűzzel játszik, az könnyen megégeti magát. Aki az unió ellen hangulatot kelt, annak a vége az unióból való távozás lesz” – fogalmazott Molnár Csaba.

Az LMP osztja a Jobbik álláspontját, miszerint Brüsszelnek kell változtatnia politikáján, hogy Európa ne essen szét magától. „Magyarország érdeke az, hogy egységes és cselekvőképes Európai Unió legyen, ezt jelenleg nem látjuk biztosítva” – hangsúlyozta Ungár Péter LMP-s önkormányzati képviselő.

A Jobbik még tovább megy. „Hogyha tovább halad Brüsszel azon az úton, hogy a perifériát és a közép- és kelet-európai országokat folyamatosan nyomás alatt tartja, jogköröket von el tőle, s a nemzeti szuverenitását folyamatosan visszaszorítja, akkor, úgy gondoljuk, minden politikai erőnek és minden felelős erőnek újra kell gondolnia azt, hogy érdemes-e egy ilyen Európai Unió tagjának megmaradni” – mondta Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselő.

Az MSZP úgy látja: a brit döntéssel Magyarország veszített a legtöbbet. „A tegnapi napon Nagy-Britanniában meghozott döntésnek következményeként Magyarországon lassulni fog a gazdasági növekedés, a következő évtizedekben kevesebb uniós fejlesztési forrás érkezik majd magyar településekre, és nyitva marad az a kérdés, hogy mi történik háromszázezer magyarral, aki Nagy-Britanniában él és dolgozik” – fogalmazott Tóbiás József pártelnök.

A Párbeszéd Magyarországért arra szólította fel a kormányt, hogy haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat a brit kabinettel a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok szociális jogainak védelméről.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!