2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Magyarország már nem sereghajtó a születések számát tekintve

2016. március 20., vasárnap 11:48, frissítve: vasárnap 12:59

Az Európai Unió statisztikai hivatalának legújabb elemzése szerint már a mediterrán országokban születik a legkevesebb gyermek. Itthon tehát javult a helyzet, de a népességfogyás megállítására legalább hatvan évre lenne szükség a szakértők szerint.

Európa-szerte növekszik kissé a születések száma. 2014-ben a huszonnyolc uniós tagállamban összesen 5 millió 132 ezer gyermek jött a világra, ez hatvanezerrel több a mélypontot jelentő 2001-es esztendőnél. A szakértők azt mondják, hogy a növekedés azért nem nagyobb, mert világszerte válságban van a család és a házasság intézménye.

„A házasság mint intézmény már csak egy a létező párkapcsolati lehetőségek közül. Mellette ott vannak a szinglik, a minglik, a különböző együttélési formák. Egy a sok közül” – mondja Sziládi Krisztina párkapcsolati tanácsadó.

Ma egy szülőképes korú nőre Magyarországon 1,4 születés jut. Ezzel ugyan még mindig a lista alsó harmadában van az ország, de az adat már előrelépést jelent a 2010-es 1,2-hez képest. Balassagyarmaton 1997 óta működik a „Kicsi vagyok én” Alapítvány, amelynek célja kezdetektől az volt, hogy a nógrádi városban erősítsék a kapcsolatokat a társadalom alapegységét jelentő családok között.

„A család fontosságát szeretnénk mi is hangsúlyozni, hiszen ez a legtörékenyebb intézmény. Az az intézmény, amibe mindannyian beleszületünk, és a legmeghatározóbb mindannyiunk életében” – nyilatkozta Jakus Juli, az alapítvány elnöke.

Bár a statisztikai adatok kismértékű javulást mutatnak, a szakértők azt mondják: a jelenlegi folyamatokat figyelembe véve legalább hatvan évre lenne szükség ahhoz, hogy helyreálljon Európa korfája és megálljon az öregedés.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!