2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

„Magyarország mai állapotában bűn az olimpiarendezést megpályázni”

2016. május 23., hétfő 17:34, frissítve: hétfő 18:06

Nem garantálja az átláthatóságot az olimpiáról szóló törvényjavaslat – állítják az ellenzéki pártok. A LMP szerint bűn lenne a jelenlegi gazdasági helyzetben olimpiát rendezni, a DK képviselője pedig emlékeztetett, a kormány a vizes vb költségvetését sem tudta tartani. A kiemelt fővárosi beruházások kormánybiztosa cáfolta, hogy elszálltak volna a költségek.

„A megvalósítás intézményrendszerének alapkérdéseit tisztázza ez a törvény, ezzel is mutatja Magyarország a Nemzetközi Olimpiai Bizottság számára, hogy komoly, tudatos, felelős tervezés folyik” – mondta Fürjes Balázs kormánybiztos.

Ötpárti egyeztetésen próbálta közelíteni az álláspontokat olimpiatörvény ügyében a kormány. A javaslat szerint az ötkarikás játékok költségeinek nagy részét adományokból és költségvetésen kívüli forrásokból, vagyis a cégek által befizetett taópénzekből állnák. A sajtóban mindenható törvényként emlegetett javaslat szerint a pályázatért felelős Budapest 2024 Zrt. adómentességben részesül, pályázati ügyekben pedig díjmentességet élvez.

„A mindenható szót törvénnyel kapcsolatosan én biztosan nem használnám. Semmiképpen sem az, és semmilyen kivételt – például közbeszerzés tekintetében sem –, semmilyen extra szabályt nem tartalmaz. Most ugye az olimpiai pályázat szakaszában vagyunk, az általános közbeszerzési szabályok vonatkoznak mindenre, minden közbeszerzést nyílt közbeszerzésen folytattak le” – jelentette ki Fürjes Balázs.

Az LMP szerint nincs garancia arra, hogy a pályázatokat átlátható módon bonyolítják le. „Elvi különbségeket nem sikerült áthidalni. Mi továbbra is azt állítjuk, hogy Magyarország mai állapotában nemhogy hiba elindulni egy ilyen pályázaton, hanem egyenesen bűn” – mondta Csárdi Antal, a párt fővárosi képviselője.

„A 33. nyári olimpia, illetve a 17. nyári paralimpiai játékok pályázatáról és rendezéséről szóló törvényjavaslat tárgysorozatba vételéről kell döntenünk” – mondta Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke. A javaslatot jegyző Gulyás Gergely szerint az olimpia nem pártpolitikai kérdés. „Magyarország az egyetlen a pályázó városok közül, amely a teljes megvalósíthatósági tanulmányt nyilvánosságra hozta. Mindegyik másik pályázó ezt csak részben tett meg. Az is egyértelmű, hogy az olimpiát meg lehet úgy is rendezni, hogy nyereséges legyen, nyilván erre törekszünk. Jó lenne, hogyha ezt az ügyet a pártpolitikai vitákból ki tudnánk emelni” – mondta a Fidesz frakcióvezető-helyettese.

A gazdasági bizottság ülésén a DK képviselője azt mondta, pártja nem fogja támogatni a javaslatot. Varju László szerint a kormány nem tudná tartani az ígért költségeket. „Figyelve azt, hogy mi történik például az úszó-vb költségeinek alakulásánál, amiről a legutóbbi bizottsági ülésen is beszéltünk, ezek nagyon aggasztó tényeket hordoznak magukban. Az, hogy három-négyszeresére képes fölemelni az árat annak, mint amit eredetileg terveztek, rendkívüli óvatosságra kell hogy felhívja mindenkinek a figyelmét” – hangsúlyozta Varju László.

A kiemelt beruházásokat felügyelő kormánybiztos ugyanakkor cáfolta, hogy a vizes vb költségei elszálltak volna, és szerinte az olimpia költségei is tarthatók lesznek. Az előkészületekre 54 milliárd forintot szán a kormány.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!