2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Magyarország harmadszor mondhat ellent Brüsszelnek

2016. október 1., szombat 09:21, frissítve: szombat 11:57

Ha Magyarország elutasítja a menekültkvótákat, akkor egy tagállam idén harmadszor voksol az Európai Unióval szemben. Egyebek között ezt írja a külföldi sajtó a magyar kvótareferendumot ismerettő cikkekben.

A The Washington Post részletes riportot közölt Magyarországról „Hogyan állítják meg a migránsokat? Magyarországon határvadászokkal” címmel. A tudósítás ismerteti az Amnesty International jelentését a menekülteket érő állítólagos jogsértésekről, kínzásokról. A cikkben olvasható ellenzéki vélemények szerint a kormány menekültkvóta-ellenes kampánya gyakorlatilag államilag támogatott gyűlöletbeszéd a muszlim migránsokkal szemben, és a kabinet a referendum eredményét további menekültellenes jogszabályok elfogadására használhatja fel.

A Voice of America budapesti tudósításában úgy vélekedett, bár a nem szavazatok többsége várható, nem biztos, hogy a részvétel eléri az ötvenszázalékos érvényességi küszöböt. A cikk szerint a referendum eredménye akár katalizátora is lehet egy európai változásnak. Megszólaltatják Kiszelly Zoltán politológust is, aki szerint az európaiak most azt keresik, milyen legyen a jövő uniója.

A brit The Independent szerint Magyarország várhatóan elutasítja az uniós menekültkvótát. A független napilap a vasárnapi népszavazással kapcsolatban megjegyzi, hogy a referendumnak nincsen jogi következménye, és nem fordíthatja vissza a brüsszeli javaslatot, de Orbán Viktor miniszterelnök az eredményt igazolásként használja majd fel az unióval szembeni és menekültellenes politikájára. Ha Magyarország elutasítja a menekültkvótákat, akkor egy tagállam idén harmadszor voksol az Európai Unióval szemben.

A Euronews tudósításában megszólaltatott Juhász Attila elemző szerint a népszavazás jelentősége túlmutat Magyarország határain: a legfontosabb kérdés, hogy vajon Orbán Viktor hatalmát milyen mértékben erősítheti meg a referendum, és politikájával meddig mehet el az Európai Unió tagállamainak megosztásában.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!