2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

„Magyarok vagyunk, ezért meg akarnak félemlíteni”

2016. december 17., szombat 10:24, frissítve: szombat 12:30

Közel két hónapja patthelyzet van a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnáziumban, miután az igazgatót novemberben hatósági felügyelet alá helyezte a Korrupcióellenes Ügyészség. Azóta az iskolában senkinek nincs aláírási joga, a tanárok nem kaptak fizetést, megbénult az ügyintézés, a szülők pedig attól tartanak, hogy a gyerekek elmúlt tanévben szerzett diplomái is érvénytelenné válnak.

Két hónapja nem kapnak fizetést a tanárok a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Gimnáziumban. Az iskola gyakorlatilag megbénult adminisztratív szempontból. A pedagógusok azt várják, hogy a felfüggesztett igazgató helyébe másvalakit nevezzenek ki. A tanfelügyelőség, bár azt hangoztatja, hogy fontos számára az ügy, nem tesz semmit. „Igazából azt látom, hogy a tanfelügyelőség nem igazán akarja felvállalni ennek a helyzetnek a felelősségét és súlyát, pontosabban nem mer vagy nem akar felelősséget vállalni, hogy ezt a helyzetet valamilyen formában megoldja” – mondta Székely Szilárd, a Római Katolikus Teológiai Gimnázium tanára.

A tanárok egyelőre az iskolát működtető Római Katolikus Státus által szerzett gyorssegélyből élnek, a szülők pedig a gyerekek sorsáért aggódnak. A patthelyzet számukra is nehéz, hiszen semmilyen igazolást nem kaphatnak, így például nem jogosultak utazási kedvezményre sem. „Azt mondják, hogy az iskolaalapítás körül voltak problémák, én úgy gondolom, hogy a legnagyobb törvénysértés most történik: a gyerekek helyzete nagyon sok kivetnivalót hagy maga után és megoldásra szorul, sürgősen” – hangsúlyozta egy szülő.

A Státus egyelőre várakozó állásponton van, beadványokat küldtek a Vatikánnak, de számos romániai hatóságnak is. „Amilyen formai hibákra ők hivatkoznak {...} akkor miért nem hivatkoznak az ország többi iskolájára, ahol ennél sokkal súlyosabb úgymond hibák vannak? Semmi másról nincsen szó, csak arról, hogy magyarok vagyunk és római katolikusok és ezért meg akartak bennünket félemlíteni” – fejtette ki Oláh Dénes, a maros-küküllői kerület főesperese.

Az iskola igazgatója január közepéig van felfüggesztve, sokan remélik, hogy addig bizonyítást nyer ártatlansága. A héten egyébként a Korrupcióellenes Ügyészég részlegesen feloldotta a volt igazgató hatósági felügyeletét, így aláírhatta az elmaradt bérek kiadásához szükséges iratokat, de más jellegű intézkedéseket nem tehet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!