2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Magyar: A hatalom új módot talált a megfélemlítésre

2017. június 14., szerda 05:59, frissítve: szerda 09:41

Akár a Nemzeti Védelmi Szolgálatnál is panaszt emel Simicska Lajos cége, hiszen valaki az állami szervektől idő előtt juttatott ki információkat a Magyar Időknek a Mahir Cityposter Kft.-nél tartandó NAV-os házkutatásról – mondta a Hír TV Egyenesen című műsorában Magyar György. A cég jogi képviselője szerint ugyanakkor ha tiltott pártfinanszírozás gyanúja merül fel a Jobbiknak kiadott plakáthelyek ügyében, ahhoz semmi köze az adóhatóságnak, a kérdésben az Állami Számvevőszék az illetékes. Ugyanakkor ez nem is lényeges szerinte, mivel a tegnapi házkutatással a hatalom csak a megfélemlítésre játszott. Erre utal az is, hogy a NAV-nyomozóknak nem volt joguk elvinni a Mahir központjából a jobbikos ügylettel kapcsolatos számlákat.

Hajnalig házkutattak az adónyomozók Simicska Lajos cégénél. Külön érdekesség, hogy a kormánypárti Magyar Idők már napokkal korábban tudott a nyomozásról, mint az érintett Mahir Cityposter Kft. A plakátcég csak a szokásos NAV-ellenőrzésről tudott, amelyre be is jelentkeztek a revizorok.

A vállalat jogi képviselője a Hír TV Egyenesen című műsorában arról beszélt, az adóhatóságnak joga van kimenni egy szolgáltatóhoz adatgyűjtés céljából, ám ha a Mahir esetében tiltott pártfinanszírozásról van szó, ahhoz semmi köze a NAV-nak, ugyanis az ilyen esetek az Állami Számvevőszék alá tartoznak. Magyar György ismertette: a NAV-nyomozók azt feltételezik, hogy a Mahir által nyújtott szolgáltatás értéke és a cég által leszámlázott összeg nincs összhangban, valószínűsítik, hogy valamiféle adómegkerülés fog történni. „Ám ennek semmi alapja nincs. Ez a cég tisztességesen dolgozik, és mivel tudja, hogy színpadon van, górcső alatt cselekszik. Semmilyen szabálytalanságot nem hajt végre” – mondta a jogász, aki szerint a nyomozók inkább politikai indítékból érkeztek ki a Mahir központjához, mintsem valós bűncselekmény után kutatva. „A megfélemlítésnek egy új formáját találta ki a hatalom” – fogalmazott.

Magyar György arra is emlékeztetett, nem ez az első eset, hogy a Mahir ellen hoznak intézkedést. Emlékezetes, tavaly a főváros bontotta fel a cég hirdetőoszlop-szerződését, a jogi képviselő szerint ennek sem volt semmilyen jogi alapja. A vállalat bíróságra vitte az ügyet, amely jogerősen azt állapította meg, hogy a felmondás hatálytalan és érvénytelen volt. „Nem képesek elfogadni a vereséget, és jogalkotásba fordultak át. Jogalkotással akarják megoldani, hogy ez a cég a plakáthelyeit ne tudja értékesíteni. Most pedig új harcmodor van: megfélemlítelek, rád küldöm a NAV-nyomozókat, és majd én megtanítom, hogy úgy táncolj, ahogy én fütyülök” – vélekedett Magyar.

A mostani NAV-házkutatáskor a nyomozók kötelességük szerint ismertették, hogy milyen gyanúval folytatnak adatgyűjtést. A feljogosításuk arról szólt, hogy 2017 első negyedévében keletkezett iratokat gyűjtsenek be, így a Jobbik számláit nem tudták elvinni a nyomozók – emlékeztetett Magyar, hiszen bár a szolgáltatás valóban áprilisban kezdődött, a számlázás áthúzódott május hónapra.

A harcmodorváltás a jogász  szerint arról szól, hogy „majd mi megmutatjuk, és biztosak vagyunk benne, te olyan pékség vagy, hogy nem annyi kenyeret sütsz, mint amennyit eladsz. A szolgáltató részéről azonban nem lehet szabálytalanság”. A Mahir jogi szempontból abban látja a problémát, hogy honnan tudta meg a média, hogy mi fog történni: „itt már látok büntetőjogi cselekményeket. Akár adótitok, akár gazdasági titok megsértése, de szerintem inkább hivatali visszaélés” – vázolta a jogász. A cég a következő lépésben azt is kivizsgáltatná, hogy ki lehetett az például a NAV-nál, aki az információt kiadta.

Ha a média előbb tudja meg, hogy milyen vizsgálat fog indulni, az egyrészt ellehetetleníti annak eredményét, hiszen az érintett is értesül az eljárásról. Másrészről pedig – folytatta Magyar – az érintett céget is le lehet járatni a gazdasági életben, megsérteni a jó hírnevét. „És ez épp elég ahhoz, hogy elszaladjanak a megrendelők.” Akár az is előfordulhat, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálathoz kell fordulnia a Mahirnak, hiszen idő előtt juttattak ki információkat az állami szervektől. Magyar példaként a Kulcsár-ügyet hozta fel, ahol szintén hamar kerültek nyilvánosságra az ügyészi meghallgatás jegyzőkönyvei.

„Ne keressünk értelmet olyan dologban, aminek nincs értelme. Ez nem arról szól, hogy hárommal több plakáthelyet adtak el” – vélte a Mahir jogi képviselője, aki azt is megállapította, a hatalom csak azokat a plakátokat tűri meg, amelyek az ő álláspontját tükrözik. Ha valaki más mást akar mondani, akkor jogalkotással lehetetleníti el a plakátolást.

Túlbuzgalomnak és öngólnak nevezte a NAV mostani eljárását, ám Magyar azt pontosan nem tudta megmondani, hogy ha nem a Jobbik számláit, akkor mit vittek el a nyomozók. A Mahir meg fogja tenni a jogi lépéseket, jelenleg a lehetőségeket vizsgálja.

A teljes beszélgetés:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!