2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Magomed figyelmeztette Komáromyt

2017. április 22., szombat 17:18, frissítve: szombat 19:46

Nem volt erőszakos Magomed, a csecsen azzal az aktivistával, aki festékkel dobta meg a Szabadság téri szovjet emlékművet. Komáromy Gergő szerint a férfi megelőzésként kérte, hogy forgassák le az elhíresült videót, mert Magomednek sok ismerőse van, akik nem nézték jó szemmel a ligetvédőként is ismert aktivista akcióját. Komáromy a Hír TV-nek azt mondta: Daszajev a nagykövetségi kapcsolatait emlegette, mikor védelmet ajánlott neki a videóért cserébe.

Komáromy szerint Magomed „mindenkivel kapcsolatban van, a nagykövetség részéről sem lesz semmi baj” és így, hogy leforgatták a bocsánatkérő kisfilmet, sem neki, sem a családjának nem esik bántódása. Ugyanakkor az aktivista hozzátette, Magomeddel jó kapcsolatuk alakult ki, ő nem akarja bántani.

Komáromy a 168 Órának azt mondta, a férfi arra figyelmeztette, többen is figyelik őt, és az orosz követség is felfigyelt az esetre. Mint mondta, elismeri, nem gondolta végig, hogy olyanokat is megsértett, akik ezt nem érdemlik meg, akiknek nincs közük a jelenlegi hazai politikához.

A nemzetbiztonsági biztonságtól vár választ az ellenzék az aktivistát bocsánatkérő videóra késztető csecsen férfi politikai kapcsolatai miatt. Magomed Daszajev maga állította, hogy volt embere a parlamentben, de a Magyar Nemzet kormányközeli kapcsolatot is feltárt. A szovjet emlékművet megdobáló aktivista bár fenyegetés hatására vállalta a videót, a csecsen férfival összebarátkozott.

„Vannak barátaink, van barátunk a parlamentben, van barátunk a sportban” – Magomed Daszajev a Lánchíd Rádiónak beszélt arról, hogy számos befolyásos barátja van Magyarországon. A Magyar Nemzet pedig azt derítette ki, hogy az üzletember egy olyan kereskedelmi cégnek volt a vezetője Magyarországon, amelyben társtulajdonos egy kormányzati tendereken is nyerő ügyvéd. Az ellenzék szerint ez nemzetbiztonsági kockázatokat vet fel.

Szél Bernadett nem volt meglepődve, hogy a kormány és a hozzá közeli személyek üzleti kapcsolatai sok esetben vállalhatatlanok. „Viszont ez most egy olyan pont, amikor azt tudom mondani, hogy a nemzetbiztonsági bizottságnak eggyel több feladata van ezzel az egész üggyel kapcsolatban, mint ahogy azt tegnapig gondoltuk. Nagyon szeretném, hogyha a kormány részéről érkezne a szerdai nemzetbiztonsági bizottsági ülésünkre olyan ember, aki kompetens abban, hogy nyilatkozzon ebben a kérdésben” – mondta az LMP társelnöke.

A Jobbik is a nemzetbiztonsági bizottságban vizsgálódna. Mirkóczki Ádám szóvivő szerint az a minimum, hogyha a megfelelő hatóság vagy az alkotmányvédelmi hivatal szépen beszámol Magomed tevékenységről, és a hátteréről, föltárja adott esetben azokat a kapcsolatokat, amelyekről a Magyar Nemzet írt. Ha például az derülne ki, hogy volt bármilyen zsarolás vagy kényszerítés, legyünk őszinték, a körülményekből simán el lehet képzelni, akkor az már von maga után büntetőjogi felelősséget és ki is lehet utasítani ilyen állampolgárt Magyarországról” – mondta a Jobbik szóvivője.

A grozniji férfi egyébként egy Budapesten élő, jól menő üzletember, több mint egy évtizede kapott letelepedési engedélyt Magyarországon. Az Mno.hu kiderítette, hogy Magomednek van egy magyar ügyvéd-üzlettársa is, aki több kormányzati pályázatot is nyert. A Lánchíd Rádiónak pedig korábban azt mondta a csecsen férfi, hogy van barátja a magyar parlamentben. A Fidesz erről semmit nem tud, de azt ígérték, mindenkit megvédenek. „Magyarország minden állampolgárát megvédi, és igyekszünk a határon túl is így járni, az üggyel kapcsolatban szeretnék egy idézettel válaszolni, a harcot, amelyet őseink vívtak, békévé oldja az emlékezés” – mondta Hidvégi Balázs. A Fidesz kommunikációs igazgatója arra kér mindenkit, bármi is a politikai véleménye, ne gyalázzon meg emlékműveket. „Áldozatoknak állítanak emléket és semmilyen hülye gyerek ne dobálja meg. Kiadtunk a Terror Házánál történt esettel kapcsolatban egy nyilatkozatot, szerintem ez nem a megfelelő mód”.

Az emlékmű megrongálása miatt kedden gyorsított eljárásban ítélték el a  Komáromyt és társát, fejenként harmincezer forintra büntették őket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!