2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Magánterületre vezet a kerékpárút

2017. május 14., vasárnap 11:32, frissítve: vasárnap 11:32

Jogosan kerítették el az Eurovelo 6 nemzetközi bringás útvonal Kis-Duna melletti szakaszát a Ferencvárosban. A tulajdonos azonban nem a kerékpárosokat, hanem az illegális szemétlerakókat akarja távol tartani. Az Indexnek az önkormányzat korábban megerősítette, hogy kisajátítanák a területet, ám erre nincs forrásuk.

Novák Péter a Magyar Kerékpáros Klub tagja. Azt mondja, hogy az utat sok csepeli, soroksári és pesterzsébeti, hétvégén pedig a kirándulók használják. „Az a nagy probléma hogy nincs alternatívája ennek az útnak. Vagy kilométereket kerül az ember, vagy kimegy a Soroksári útra, ami egy kétszer háromsávos útvonal, és ugye, nem túl kerékpárosbarát. Egyszerűen nem lehet másfele menni” – fogalmazott.

Megpróbáltuk megtudni a cégnél, hogy miért helyeztek ki nemrég oszlopokat és táblákat a kerékpárút mentén. Csak a portáig és a biztonsági őrig jutottunk, választ nem kaptunk.

– Hiába. Ha azt mondják, hogy nincs itt senki, akkor most mit mondjak magának?
– Azt mondták bent, hogy itt nincs senki?
– Azt mondták, menjenek be az önkormányzathoz érdeklődni. Ott megvan a papír, ők tudnak mindent” – mondta az őr.

Kerestük az illetékes ferencvárosi önkormányzatot is. A hivatal közleményben reagált. Azt írták: a kerékpárút nem minden része halad közterületen. A magántulajdonú szakaszokat szabályozni kell, ami viszont a szóban forgó ingatlan esetében még nem történt meg. A magántulajdon lekerítése így nem ellentétes a magántulajdonhoz való joggal.

A kerékpárosklub is kapott egy közleményt, nekik a cég írt levelet, amelyben helyreigazítást kérnek a klubtól és az Indextől, mert szerintük téves információkat közöltek. Továbbá cáfolják, hogy lezárnák az utat, amit rendszeresen karbantartanak, az oszlopokkal pedig az autósokat akarják távol tartani, így akadályozva meg az illegális szemétlerakást.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!