2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Ma már összefügg mindenszentek és halloween

,

2016. október 31., hétfő 10:24, frissítve: hétfő 15:40

Ma van halloween ünnepe: az eredetileg kelta hagyományt elsősorban angolszász területen és Amerikában tartják, de mára már világszerte, így hazánkban is elterjedt.

A Mindenszentek napjának pogány gyökerei vannak. Az eredetileg a kelta halottkultuszhoz köthető ünnepet október 31-én halloween elnevezéssel elsősorban angolszász területen ünneplik jelmezes kéregetéssel és töklámpással.

Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató emlékeztetett arra, hogy Magyarországon régen is faragtak töklámpást, de nem októberben, hanem decemberben, Luca napján. A kutató szerint Mindenszentek és Halottak napja ünnepén az élők és az elhunytak közötti kapcsolat ápolása a legfontosabb.

„Az utóbbi száz évben ez a két nap teljesen összefüggő nappá vált. Mindenszentek napján és halottak napján is a halottakra emlékeznek. És benne van ez a furcsa kettősség az emberben, hogy egyrészt szeretné távol tartani a halottait, másrészt meg szeretne velük találkozni, vagy meg szeretné nekik azt a lehetőséget adni, hogy kivilágítja az egykori otthonát, hogy körül tudjon nézni, ételeket szoktak ilyenkor az asztalra tenni, sót, kenyeret, vizet, hogyha hazalátogat a halott, akkor táplálkozni is tudjon” – mondta el Tátrai Zsuzsanna.

Tekintse meg a teljes interjút!

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!