2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Szabad Európa

Következik:

Híradó 12:00

A héten eldőlhet a Népszabadság sorsa

,

2016. október 24., hétfő 12:58, frissítve: hétfő 21:27

Még a héten bejelenthetik a Népszabadság kiadójának eladását egy Mészáros Lőrinc-közeli cégnek. A 444.hu úgy tudja, a tőzsdén jegyzett Opimus Press lesz az új tulajdonos, a cég részvényei napok óta szárnyalnak a tőzsdén. A napilap felfüggesztett újságíróival közben senki sem tárgyal, hiába várták ma megbeszélésre a jövőjükről a kiadó képviselőit.

Rendkívüli szerkesztőségi értekezletre várakoztak hétfőn kora délután a Népszabadság felfüggesztett újságírói. Hiába, a kiadó menedzsmentje nem tárgyalt velük a jövőjükről.

„Vizsgáljuk folyamatosan, hogy azok az intézkedések, amiket velünk szemben hoztak ebben a két hétben, azok mennyire állják ki a jogszerűség próbáját. És úgy látjuk, hogy lesz még néhány fogódzó, amibe bele tudunk kapaszkodni. Ezekről nem szeretnék bővebben beszélni, mert nem vagyok jogász, de mindenesetre minden ilyen lehetőséget végig fogunk próbálni. Egyébként pedig hát ez a szokatlan munkajogi helyzet időtlen időkig nem tartható fenn, hogy mi állományban vagyunk, de munkát nem végezhetünk. Igaziból ezért szerettük volna meghallgatni erről a menedzsmentnek a tájékoztatását, azt kellene tudni, hogy mennyi ideig kívánják ezt fenntartani” – mondta Hargitai Miklós, a Népszabadság szakszervezeti titkára.

Nem csak a kiadótól nem kapnak választ – egyelőre a miniszterelnöknek írt nyílt levelük is megválaszolatlan maradt. Orbán Viktor pénteken Brüsszelben arról beszélt, reméli, hogy a Népszabadság újságírói más baloldali lapnál munkát találnak. A napilap szakszervezeti titkára viszont furcsállja, hogy  a miniszterelnök már tudja, amit a kiadó nekik még nem árult el, azt, hogy a Népszabadságot a Mediaworks ígéreteivel szemben sosem fog újraindulni.

– Azt mondta, hogy tévét nem vesz, internetes portált esetleg?
– Nem tudom, én azt sem mondtam, hogy tévét nem veszek, hát ki tudja, ki tudja.
– És újságot?
– Hát azt is ki tudja, még akár vehetek bármit. Ha van pénzem, bármit vehetek.

Bár a felcsúti polgármester pénteken hallgatott médiapiaci terveiről, a 444. hu iparági forrásokból úgy értesült, hogy napok kérdése a Mediaworks tulajdonosváltásának bejelentése. Információik szerint egy Mészáros Lőrinc-közeli cég, az Opimus Press lehet a vevő, az üzletet pedig már nyáron megkötötték, opciós szerződés formájában.

A vidéki Pannon Lapokkal kibővült portfóliójú Mediaworks jó üzletnek bizonyulhat, legalábbis a piac megítélése szerint. A kiszivárgott hírekre ugyanis az Opimus tőzsdei papírjai az elmúlt napokban szárnyaltak, hétfőn is 6 és fél százalékot meghaladó volt a drágulás. „Bőven elképzelhető, hogy van valami olyanfajta kedvező sejtés vagy olyanfajta kedvező hangulat egy vállalat irányába, amikor egyszerűen sokan a vevői oldalt erősítik, erre láthattunk azért az utóbbi időszakban is több példát, akár a magyar piacon is, amikor valamilyen kedvező hír vagy akár egy pozitív hangulatnak a megérzésének a hatására azért sokan a vételi oldalt erősítették. Ebben az esetben pedig mivel meghatározott árszinteknek az átlépése után lehet csak megvásárolni ezeket a papírokat, gyakorlatilag egyre fentebb tudják emelni az árát az árfolyamnak” – nyilatkozta Szabics András Zsolt részvénypiaci szakértő.

A Mediaworks a Népszabadság bezárása előtt vette meg a több mint nyolcmilliárd forint forgalmú Pannon Lapok Társaságát, amivel összesen tizenkét megyei lap került a birtokába.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!