2024. 05. 26. Vasárnap Fülöp, Evelin napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Csinibaba 13:00

Belföld

Luxuséjszakák, ökörsütés, sikkasztás – lebukott jó néhány egyetem

Luxusszállókban töltött éjszakák, havi csaknem másfél millió forintot kereső gondnok, zsebre rakott ösztöndíjak és a hallgatói önkormányzati programok bevételének eltűnése – ez a mérlege annak a vizsgálatnak, amelyben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal a Corvinus, a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Nyíregyházi főiskola 2009 és 2012 közötti gazdálkodását ellenőrizte. A Heti Válasz úgy tudja, a hivatal több szabálytalanságot is feltárt az intézményeknél.

A Corvinus Egyetem Kinizsi Kollégiumában dolgozik feltehetően a legjobban fizetett gondnok Magyarországon. Legalábbis a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal szerint. A Heti Válasz cikkéből derül ki: a férfi körülbelül 1,4 millió forintot vihet haza havonta a feladatért, miután az egyetem a férfi egyszemélyes cégével kötött szerződést. A kollégiumban megtaláltuk a férfit. A gondnok elmondása szerint majdnem hárommilliót kap a cég havonta az egyetemtől, de ebből fizeti a takarítást is, ami ötszázezer forintba kerül. Neki pedig kevesebb mint 300 ezer forint jut. „Ennyit kapok nettóban. Ebből kifizetek 1,8 millió forint őrzés-védést. 468 ezer forint takarítást, bocsánat 480 ezret. Azért ezt is megmutatom, hogy tudja. Érzi tehát? Tisztességes fizetést keresek” – mondta a gondnok.

A KEHI jelentése szerint viszont nem csak a gondnok fizetését kezelték szabálytalanul a Corvinuson. Az egyetem főtitkárának ügyvédi irodájával is szerződést kötöttek, de jutott külföldi utazásra – 668 millió forintért. A Gazdálkodástudományi Kar dékánja több, mint száz éjszakát töltött luxusszállodákban. Informatikai fejlesztésekre és nem használt tanulmányokra pedig 130 milliót költött az egyetem. Az intézmény rektora nem akart nyilatkozni.

A Nyugat-magyarországi Egyetemnél 4,1 milliárd forintos szabálytalan kifizetést találtak az ellenőrök. „Nyolc napunk van az észrevételekre, ezt nyilván megtesszük” – mondta Herczeg László, a Nyugat-magyarországi Egyetem gazdasági főigazgatója. Az egyetemen a hallgatói önkormányzat vezetői is jól kerestek. A vizsgálat szerint a Savaria egyetemi központi HÖK-elnöke tavalyelőtt ösztöndíjból és különböző hallgatói juttatásokból 1,5 milliót szedett össze, az Ökörsütés nevű rendezvényekből származó bevételekkel viszont nem tudott elszámolni a szervezet.

A felsőoktatási államtitkár szerint részben a pazarlások miatt kellett bevezetni a kancellári rendszert. „Én azt gondolom, hogy a kancellárok bevezetésével jelentős javulást fogunk tudni elérni. Egy rektorral nem szükségszerű elvárás az, hogy az intézmény gazdálkodásának minden elemét részleteiben ismerje, a kancellárok esetén ez inkább elvárás, természetesen a kancellár is rendelkezik egy munkaszervezettel, ahol ezeket a feladatokat teljes felelősséggel a jövőben meg kell tudni jeleníteni” – mondta Palkovics László.

Az államtitkár szerint október végére már minden intézmény élére kinevezik a kancellárokat. Az egyetemek és főiskolák átvilágítása viszont ettől függetlenül folytatódik majd. A jövőben a magán- és állami iskolában is vizsgálódnak.

Az ÁSZ is vizsgálja a vagyonosodást

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) is vizsgálja a felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodását. A Szolnoki Főiskola és a Pannon Egyetem 2009 és 2012 közötti időszakának átvilágítása már megtörtént. A vizsgálat a Pannon Egyetemnél csak kisebb hiányosságokat tárt fel, a Szolnoki Főiskola gazdasági működésében viszont komoly szabálytalanságokat találtak. Az intézménynél a személyi juttatások, megbízási díjak és a bevételek beszedése is szabálytalanul történt, az ügyben az ügyészségen is feljelentést tettek. „Mindkét intézménynél csökkent a hallgatói létszám, azonban a Szolnoki Főiskolánál drasztikus csökkenés volt. Több mint 40 százalékos, ami nyilván meghatározta a bevételeiket és a vagyoni helyzetüket is. A Szolnoki Főiskolán külön problémát jelentett a likviditási helyzet, amit bizonyos mértékben befolyásolt a PPP-beruházások, illetve nem is beruházások, hanem szolgáltatásoknak a dologi kiadásokon belüli majdnem 50 százalékos aránya” – mondta Horváthné Herbáth Mária, az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Lelepleződött Magyar Péter

Lelepleződött Magyar Péter

Magyar Péter hazudott – írja az Origo. Nem a párt neve miatt választotta a Tisza Pártot, hanem mert pontosan ismerte őket. Az összekötőkapocs pedig a piramisjátékért 4 évig börtönben ült anyós jelölt volt. S. Máriának ugyanis ugyanebben a piramisjátékban bűntársa volt a Tisza Párt alapítója.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!