2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Lőszer a karácsonyi vásáron, őrizetbevételek

Hír TV

2017. december 15., péntek 17:01

A német hatóságok őrizetbe vették a Iszlám Állam két feltételezett tagját. A nagyszabású razziát tegnap azután hajtották végre, hogy vasárnap nagy mennyiségű lőszerre bukkantak egy berlini karácsonyi vásár közelében. Tavaly 12-en haltak meg, amikor egy merénylő teherautóval a tömegbe hajtott.

Több mint 100 rendőr 9 berlini és környékbeli helyszínen hajtott végre házkutatást feltételezett iszlamista kapcsolatok után kutatva. 4 gyanúsított ellen gyűjtöttek információkat, több helyen adathordozókat is lefoglaltak.

„A berlini államügyészég amiatt nyomoz, hogy a gyanúsítottak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tagjai lehetnek és több súlyos erőszakos cselekmény végrehajtására készültek. Négy, 18 és 21 év közötti gyanúsított ellen nyomozunk. Hárman közülük állítólag a szíriai és iraki háborús övezetbe utaztak, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz 2016 novemberében. Isztambulon keresztül mehettek ki. A negyedik gyanúsított vitte ki őket a repülőtérre” – mondta a berlini államügyészség szóvivője, Martin Steltner. 

A gyanúsítottak közül már ketten előzetes letartóztatásban vannak. A nagyszabású akciót 4 nappal az után rendelték el, hogy nagy mennyiségű lőszerre bukkantak az egyik berlini karácsonyi vásár közelében. Tavaly december 19-én épp egy ilyen vásárt vett célba egy merénylő. A tunéziai férfi egy berlini karácsonyi vásárban gázolta el a járókelőket. Akkor 12-en haltak meg. A rendőrség szerint a most elfogott férfiak kapcsolatban állhattak a merénylővel.

„Nem mondhatunk részleteket. Csak annyit tudunk, hogy ismerte ezeket a gyanúsítottakat. Egy személy kapcsolatban is állt Anis Amrival. Nem szabad elfelejteni, hogy a Fussilet 33 mecsetbe járók egy hálózat tagjai, akik ismerik egymást” – így a berlini államügyészség szóvivője.

A mecsetet idén februárban záratták be a német hatóságok, miután kiderült, a 12 halálos áldozatot követelő merénylet elkövetője is abba az imaházba járt, amely szélsőséges iszlamisták találkozóhelye volt. Idén azonban már megerősítették a karácsonyi rendezvények helyszíneit. Legutóbb novemberben fogtak el 6 szír menedékkérőt, akik terrortámadásra készültek. A német hírszerzés rekordszámú, majdnem 11 ezer iszlamistát figyel meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!