2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Lopás, csalás, korrupció – ez jellemzi a 4-es metrót

2017. január 16., hétfő 17:53, frissítve: kedd 12:30

Magyarország 13 éves európai uniós fejlesztési történetének legnagyobb korrupciós bűncselekményét követték el a 4-es metró beruházás kapcsán a kormány álláspontja szerint. Az EU csalás elleni hivatalának jelentésére hivatkozva Csepreghy Nándor azt mondta: 167 milliárd forintot nemcsak szabálytalanul használtak fel, hanem egyenesen elloptak vagy elcsaltak. Az ügyben eddig 50 embert hallgattak ki, ám azt az államtitkár nem erősítette meg, hogy Demszky Gábor is közöttük van-e.

Méterenként 62 millió forint. Ennyiből épült a budapesti 4-es metró. És méterenként 23 millió forint. Ennyi az, amennyit kiloptak belőle. Legalábbis az EU csalás elleni hivatala, az OLAF jelentése szerint. A vonal több mint hét kilométeres hosszával számolva pedig akkora az összeg, amely a kormány szerint a csatlakozás óta eltelt időszak legnagyobb korrupciós ügyévé teszi a metróprojektet.

„166 998 258 356 forintot elloptak vagy elcsaltak. Ezért ezt a pénzt az európai hatóságoknak és a magyar kormánynak vissza kell követelnie” – mondta Csepreghy Nándor államtitkár.

A teljes projekt 452,5 milliárd forint volt, ennek több mint felét érintik a korrupciógyanús szerződések, és 167 milliárd forintot loptak vagy csaltak el Csepreghy Nándor szerint. Az EU 76,6 milliárd forintot követelhet vissza Magyarországtól.

Az ügyben az európai és a magyar hatóságok is nyomoznak egyebek mellett csalás, sikkasztás és hivatali visszaélés gyanújával.

„A nyomozás ideje alatt ötven személyt hallgattak ki, többek között a BKV és a Fővárosi Önkormányzat akkori illetékes vezetőit, valamint a nyomozók teljes körűen vizsgálták az érintett magán- és jogi személyek hazai és nemzetközi pénzmozgásait. Az OLAF-jelentés összesen 57 szerződés kapcsán tárt fel szabálytalanságokat és korrupciós bűncselekmények gyanúját” – közölte Csepreghy.

Az államtitkár neveket nem árult el, de tájékoztatása szerint tucatnyi politikust és más közszereplőt hallgattak meg. Arra azonban nem tudott válaszolni, hogy ők kizárólag a baloldalhoz köthetők-e, illetve hogy köztük van-e Demszky Gábor volt főpolgármester.

„Azonnal hozzák nyilvánosságra az OLAF jelentését” – a DK szerint a kormány megpróbálja politikai célokra felhasználni a jelentést.

„Minden korrupciós ügynél azt láttuk, hogy a kormány vitatja az unió vizsgálati eredményeit, cáfol és alkudozik. Most inkább fizetnek, hogy az előző városvezetésre mutogathassanak, miközben senki nem ismerheti meg a vizsgálati jelentést” – nyilatkozta a párt fővárosi képviselője, Gy. Németh Erzsébet.

A nyomozás kiterjed az Alstom metrókocsik beszerzésének szabálytalanságaira is, és mivel nemcsak a 4-es, hanem a 2-es vonalon is ezek a szerelvények futnak, így egy uniós korrekció akár további tízmilliárdokkal is növelheti a visszatérítendő összeget. Csepreghy Nándor azt ígérte: ha lezárultak a perek, az utolsó fillérig visszaveszik az elcsalt milliárdokat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!