2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Lomnici nem hagyta szó nélkül Kádár népszerűségét

2016. október 20., csütörtök 20:38

1956 a mai napig kivívja a világ elismerését – mondta az emlékév kormánybiztosa a Corvin Moziban tartott megemlékezésen. Ugyanitt az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke arra figyelmeztetett, hogy a forradalmat vérbe fojtó Kádár János jelenleg a harmadik legnépszerűbb történelmi személy Magyarországon.

Muzikel csendült fel az ’56-os emlékév hivatalos dala helyett az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének megemlékezésén a Corvin Moziban. Ünnepi beszédében a Legfelsőbb Bíróság egykori elnöke, az Emberi Méltóság Tanácsának első embere nem hagyta szó nélkül, hogy a forradalmat vérbe fojtó Kádár János még mindig a harmadik legnépszerűbb történelmi személyiség Magyarországon.

„26 ezer embert elítéltek, a legkisebb büntetés öt év volt, és az életfogytiglanig terjedt. 400-nál több halálos ítéletet hoztak, 225 hazafit, forradalmárt kivégeztek, felakasztottak. Volt olyan, aki nyolc hónapnál többet töltött a siralomházban, zsebében a halálos ítélettel, és utána kapott amnesztiát” – emlékeztetett Lomnici Zoltán.

Az emlékév kormánybiztosa szerint a forradalom a mai napig kivívja a világ elismerését. 1956-ban egy kis nép mutatta meg egységét és hazaszeretetét – mondta Schmidt Mária. „Miért hagytuk, hogy öt évtized után is lettek olyanok, akik átlopakodtak a barikád egyik oldaláról a másikra? Képesek leszünk-e arra, hogy most, hat évtizeddel a Corvin köziek harca után, melyet mindannyiunkért, az akkor még meg sem született magyarokért is vívtak, végre egységet teremtsünk? Egységet és egyetértést legalább abban, hogy 1956 azt jelenti: a szabadság mindenek felett, akár még az életünk felett is” – fogalmazott a kormánybiztos.

A megemlékezés végén emléktáblát avattak 1956 névtelen hőseinek emlékére a Corvin közben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!