2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

LMP: Ukrán nyugdíjasokon nyerészkednének kormányközeli körök

Hír TV

2017. december 14., csütörtök 17:23, frissítve: csütörtök 18:41

Hadházy Ákos szerint a nyugdíjas-szövetkezetek nemcsak adókedvezménnyel működhetnek, de ha ukránokat alkalmaznak, még azok nyugdíját is a magyar állam fizetheti.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében csak az elmúlt két évben 23 ezerrel több lakost regisztráltak. Sankó József házában elméletileg 120-an laknak, legalábbis papíron.

– A választás miatt van.

– A polgármester ennyire biztos abban, hogy rá fognak szavazni vagy úgy fognak szavazni, ahogy azt ő megmondja?

– Akkor igen, így szavaztak. Hogy mondtuk nekik, ott a hivatalban, amikor elment a feleségem is, mondtuk, hogy a polgármester asszonyra kell szavazni.

A szabolcsi kisnyugdíjas ukrán–magyar kettős állampolgárként havonta több mint 300 ezer forintból gazdálkodhat, míg az ukrán átlagnyugdíj átszámítva alig 20 ezer forint.

…leigazolja a munkaviszonyait és a munkaköreit, viszont nem az ottani bér alapján nézi ezt a magyar állam, mert nem tudja ellenőrizni – mondta egy ügyintéző.

Újabb lehetőségeket tartogatnak a nyugdíjas-szövetkezetek, a törvény ugyanis nem köti magyar állampolgársághoz a kedvezményes foglalkoztatást. A jogszabályt Kósa Lajos jegyzi.

Van tehát egy Kósához közeli cég, amely félmilliárdot kap a Nemzetgazdasági Minisztériumtól ukrán munkaerő letelepítésére, egy Kósa által beadott törvény a nyugdíjas-szövetkezetekről és egy Kósához közeli céghálózat, amelynek egyik tagja a Keleti Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet – már az elnevezésében is azt sugallja, minthogyha ukrán nyugdíjasok betelepítéséről lenne szó – ez lenne a fő cél – mondta el Hadházy Ákos, az LMP társelnöke.

A nemrég kinevezett miniszter családja idén vásárolt egy 360 millió forintot érő céget a nyugdíjas-szövetkezeteket is birtokló céghálózat egyik tulajdonosától. Hadházy szerint Kósa Lajosnak tisztáznia kell magát.

Akkor kérdés, hogy ő az előző 12 évben, ha nem költött semmit, akkor tudott annyit keresni, hogy egy ilyen céget megvegyen a családja, ha viszont nem fizetett ennyit, hogyha, mutassa be a Kósa Lajos ezt a szerződést, mondja el, hogy mennyiért vette ezt a céget, akkor viszont ez nem más, mint megvesztegetés, ez totál törvénytelen dolog, és az, hogy utána néhány hónappal a Kósa Lajos fog beadni egy egyéni képviselői indítványt ezekről az egészen bizarr szövetkezeti formáról, mert tényleg bizarr: nyugdíjas-szövetkezet, elképesztő dolog, akkor viszont nagyon-nagyon durva botránnyal állunk szemben – folytatta Hadházy.

A Fidesz egyelőre nem foglalkozott a kérdéssel.

A kérdés, az fontos, hisz a határon túli magyarok ügyével kiemelten foglalkoztunk mindig, különös tekintettel a korábbi szocialista kormányzáshoz képest, és ez nagyon fontos adóssága volt Magyarországnak, és nagyszerű eredményeket értünk el, de hát ezek akkor, hogy mondjam, az a helyes, hogyha folyamatosan figyelünk ezekre a kérdésekre, biztos erre is fogunk figyelni, de mivel nem frakcióhatáskör nem tudok többet mondani erről önnek – reagált a párt frakciószóvivője, Halász János.

A magyarországi lakcímmel rendelkező ukrán nyugdíjasok juttatását a magyar állam fizeti – egy 1960-as szovjet–magyar államközi egyezmény alapján. Az LMP ennek hatályon kívül helyezését sürgeti.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!