2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Liberális reformtervet porolna le az Orbán-kormány

2016. február 11., csütörtök 18:33, frissítve: hétfő 08:27

Újabb ágyakat veszíthetnek azok a kórházak, amelyek már a Gyurcsány-kormány idején is megsínylették a reformtörekvéseket. Az egészségügyi államtitkár felszámolná az elfekvőket, hivatalos nevükön a krónikus belgyógyászatokat. A Jobbik nem mond kapásból nemet az ötletre, a szocialisták szerint viszont a kórházban fekvő öregek gyógyításra is szorulnak, nem csak ápolásra. Közben a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal résztvevői önálló minisztérium felállítására kérik a kormányt.

2007 áprilisában a kapuváriak hiába tiltakoztak a második Gyurcsány-kormány egészségügyi reformtörekvései ellen. A helyi kórházban megszűnt a gyógyítás, az intézményben azóta olyan embereket látnak el, akik tartós ápolásra szorulnak. A kapuvári kórház belgyógyászati krónikus osztályán – amelyet a köznyelv elfekvőként emleget – 58 ágy van.

„Az egészségügyért felelős államtitkárunknak részletes elképzelései vannak arra nézve, hogy az egészségügy helyzetét hogyan lehet javítani.” (Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábbi kijelentése.)

A kapuvári kórház 58 ágyat veszít, ha az államtitkár javaslatára felszámolják a krónikus belgyógyászatokat. Ónodi-Szűcs Zoltán szerint pazarlás, ha a kórházakban költséges vizsgálatokat végeznek el rendre olyan idős embereken, akiknek öregotthonban lenne a helyük. Az államtitkár szakápolási otthonokba helyezné át őket.


„Ami szociális ellátás, az legyen az, ami gyógyító ellátás, az legyen az. Ha jól tapasztalom, kórházigazgatókkal beszélve, ebben szakmai konszenzus van. Ez azt jelenti, hogy természetesen mindenkit ellátunk, csak az egészségügyi kasszát nem terheljük meg szociális kiadásokkal” – hangsúlyozta Lázár János.

Az ellenzéki pártok közül a Jobbik nem mond kapásból nemet a kormány elképzelésére, de kíváncsi a részletekre. „Abban, ami elhangzott, abban van ráció, van előremutató javaslat, de ennek a lényegi megismerését követően lehet csak véleményt nyilvánítani erről” – így a Jobbik frakcióvezető-helyettese, Lukács László.

Az MSZP szerint viszont a krónikus belgyógyászatokon fekvő öregeknek orvosra is szükségük van. „Ott öregek és betegek vannak, tehát beteg öregek. Csupán ápolókkal ellátni őket nem lehet, mert gyógyítani kell őket. Ezért tehát az az ötlet, amely úgy szól, hogy ezeket az osztályokat megszüntetik, és valamiféle szakápolókkal vagy ápolókkal ellátott intézményeket üzemeltetnek, ez genocídium, ez az idősek halálra ítélése” – mondta Tukacs István országgyűlési képviselő.

„Nekünk az a véleményünk, hogy a rendszer fejlesztését és a rendszer támogatását egyöntetűen és egységesen kell kezelni” – ezt már az orvosi kamara elnöke mondta a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal ülésén.

„Az, hogy 2015-ben és 2016-ban sincsen igazán átfogó bérfejlesztés, az nagyon nagy problémákhoz vezet. Az a humánerőforrás elvándorlása, amely az ágazatot sújtja, az gyakorlatilag oda vezetett mára, hogy nagyon nagy probléma van a fiatal generáció tanításával, nevelésével, megszakadt a mester-tanítvány lánc” – fogalmazott Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

A szakszervezetek, szakmai szervezetek számításai szerint az egészségügyi kasszából 500 milliárd forint hiányzik. „Tömeges munkavállalói szegénység van. Ez egy súlyosabb helyzet, mint úgy általában a szegénység. Itt arról van szó, hogy emberek tömegei, az egészségügyben dolgozó emberek túlnyomó része az tulajdonképpen túlórák, éjszakázások, másod-, harmadállások mellett szegény, tehát nem tudja tovább növelni a jövedelmét az elégséges szintre” – mutatott rá Gilly Gyula egészségpolitikai szakértő.

A kerekasztal részvevői 7 pontból álló határozatot fogadtak el, amelyben önálló egészségügyi minisztérium felállítását és azonnali bérrendezést követelnek.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!