2024. 05. 15. Szerda Zsófia, Szonja napja
Jelenleg a TV-ben:

Szolgának születtek

Következik:

Vezércikk 04:00

Lezárják a horvát határt

,

2015. október 16., péntek 22:12, frissítve: szombat 09:22

Éjfélkor zárják le a magyar–horvát határszakaszt – erről döntött a nemzetbiztonsági kabinet. A külügyminiszter szerint azért van szükség a lépésre, mert a brüsszeli uniós csúcson egyértelművé tették a tagállamok, hogy be kell tartani a schengeni szabályokat. A csütörtöki, éjszakába nyúló uniós csúcson Horvátország és Szlovénia vezetője is arról beszélt, hogy országuk felkészült a magyar határzárra.

„Rendészeti szempontból és határőrizeti szempontból minden föltétel megvan. Tehát azt a minőségű határvédelmet, amit a szerb–magyar határon létrehoztunk, a horvát határon is teljesíteni tudjuk” – így nyilatkozott a magyar miniszterelnök az uniós állam- és kormányfők éjszakába nyúló csúcstalálkozója után. Orbán Viktor részeredményként értékelte a tárgyalást, amelyen a török–görög határ lezárásáról nem döntöttek az EU-s vezetők. A kormányfő azt is elárulta: a nemzetbiztonsági kabinet tagjaival pénteken konzultál a horvát határzárról.

A Parlamentbe röviddel dél után érkeztek meg a döntéshozók a zárt ülésre. A határzár elrendeléséről másfél óra alatt határozott a nemzetbiztonsági kabinet. Az eredmény azonban ekkor még nem volt sajtónyilvános.

„– Született döntés a határzárügyben?
– Mindenről egy sajtótájékoztatón tájékoztatást fognak kapni.
– És mikor kapjuk meg?
– Negyven perc múlva lesz. Szijjártó úr fogja tartani.”

– nyilatkozta röviden a Hír TV-nek Pintér Sándor belügyminiszter.

„Továbbra is elvárás a tagállamokkal, így Magyarországgal szemben is az, hogy minden uniós jogszabálynak, így a schengeni jogszabályoknak is megfeleljünk.” Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy rövid felvezető után nem várt sokat a bejelentéssel: „A magyar–horvát zöldhatárt éjféltől lezárjuk. A határátkelőhelyek, a határállomások természetesen továbbra is üzemelnek, ott szigorított ellenőrzést vezetünk be annak érdekében, hogy a törvénysértő átlépéseket meg tudjuk gátolni. A menekültügyi kérelmek beadására két tranzitzónában természetesen lehetőség lesz, és természetesen érvényesek a Büntető törvénykönyv vonatkozó szabályai is.”

A tárcavezető közölte: a zöldhatár zárásáról tájékoztatták a térségbeli külügyminisztereket, így a szlovák, a cseh, a lengyel, a szlovén és az osztrák diplomácia vezetőjét, továbbá Bajorország nemzetközi együttműködésért felelős miniszterét. A budapesti horvát nagykövet személyesen, szóbeli jegyzék útján értesült a magyar döntésről.

„A horvát nagykövet, ha jól idézem vissza Altusz Kristóf helyettes államtitkár úr szavait, csalódottságának adott hangot. Nagyon fontosnak tartanám a jószomszédi együttműködést, tekintettel arra, hogy Horvátország természetes szövetségesünk kellene hogy legyen, azonban az elmúlt hetek horvátországi miniszterelnöki kommunikációja semmi másról nem szólt, mint Magyarország gyalázásáról, a horvát miniszterelnök mindig azt mondta, hogy Horvátország sokkal jobban helyt tud állni a bevándorlási hullám kérdésében, mint Magyarország. Most meglátjuk, mit is értett egészen pontosan ez alatt” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter jelezte: a magyar–horvát zöldhatár lezárásától hasonló eredményt várnak, mint a szerb határszakaszon, ahol a határzár bevezetése óta tizedére csökkent a Magyarországra belépő migránsok száma.

Szlovénia felé viszik ezentúl a menekülteket

Horvátország ezentúl Szlovénia felé viszi a menekülteket – közölte a horvát belügyminiszter a határzárról szóló magyar bejelentetés után. A politikus azt mondta: a menekülteket Csáktornyán gyűjtik össze, onnan viszik majd őket két szlovén közúti és egy vasúti átkelőre. Közben Szlovénia azt jelentette be, hogy megkezdték a Horvátországgal közös határszakaszuk védelmének megerősítését. Bővebben »»»

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!