2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sissi zsiráfjától a biodómig

Következik:

Európai Híradó 04:00

Lex Heineken: elküldték Lázár javaslatát Brüsszelnek

2017. március 22., szerda 08:27, frissítve: szerda 09:16

Fenntartja javaslatát Lázár János kancelláriaminiszter, miszerint legyen tiltott az önkényuralmi jelképek használata a kereskedelemben. Javaslatát elküldték véleményezésre az Európai Bizottságnak is.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormánypárti politikusok sem hátrálnak ki, a cél, hogy a kezdeményezést az egész parlamenttel elfogadtassák. A törvényjavaslat az emberi méltóság, illetve az ellehetetlenített székely Igazi Csíki Sör megvédését célozza. Lázár János szerint a magyar érdek nem sérülhet következmények nélkül.

„Nemzeti érdekvédelemről van szó, amit szeretnénk Brüsszellel is egyeztetni. A javaslatunkat elküldtük már az Európai Bizottságnak véleményezés céljából, hiszen, mint számos magyar jogszabálynál, ez is kötelességünk. Nyilvánvalóan olyan megoldásra törekedünk, amely meg fog felelni a hazai jognak és az európai jognak is. A magyar Alkotmánybíróság és az európai bíróság azt mondta, hogy a politikai véleménynyilvánítást nem szabad korlátozni. De hogy a kereskedelemben hogyan lehet használni a vörös csillagot vagy a horogkeresztet, arról egyelőre sem az Alkotmánybíróság, sem az Emberi Jogok Európai Bírósága nem foglalt állást. Ugyanakkor az Európai Unió Bírósága állást foglalt, ami azt jelenti, hogy a kereskedelmi jog nem korlátozhatatlan. Hogyha egy parfümön egy vörös csillag sérti a parfümöt használók vagy a kereskedelemben részt vevők emberi méltóságát, akkor miért ne sérthetné a Heineken vörös csillaga? Egy európai bírósági ítéletből indultunk ki, és szeretnénk erről konstruktív vitát folytatni a frakciónkban, más politikai pártokkal is, és minden közéleti szereplővel” – jelentette ki a miniszter.

Mint arról korábban beszámoltunk, Semjén Zsolt határozottan cáfolta azt a lapértesülést, hogy a kormánypártok kitáncolnak az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról szóló törvényjavaslatból. Részletek >>>

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!