2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Körhinta

Következik:

Híradó 15:05

Levizsgáztak a polgárőrkutyák

2017. január 26., csütörtök 11:15

Sikeres vizsgát tettek az ország első polgárőrkutyái szerdán Sümegen. Az Országos Polgárőr Szövetség tavaly év végén határozott arról, hogy a szolgálati formák sorát bővíti a kutyás szolgálattal. A kutyák hónapokon át tanulták az engedelmességet és az őrző-védő feladatokat. Az első ilyen vizsgát 5 városból összesen 9 kutya és gazdáik teljesítették.

Alapvető parancsszavaknak engedelmeskednek a kutyák az első polgárőrkutya-vizsgán. Az Országos Polgárőr Szövetség tavaly döntött a kutyás járőrszolgálat bevezetéséről.

„Azt követően indult meg egy sorozat ezzel a szolgálattal kapcsolatban. Vas megyében volt egy szakmai megnyitó, ez után alakult ki az, hogy igény merült fel, hogy ezeket a kutyákat levizsgáztassuk, kutyavezetőket képezzünk. Egy ilyen állomáson vagyunk, az országban első alkalommal, Sümegen” – mondta el Dézsi János, a Veszprém Megyei Polgárőr Szövetség elnöke.

A Veszprém megyei kisvárosban működik az ország egyik legnagyobb és legaktívabb polgárőrsége 60 fővel: gyalogosan, gépkocsival, mentőmotorral és lóháton is teljesítenek szolgálatot. Vezetőjük képezte ki az első polgárőrkutyákat.

„A polgárőrkutyák képzése ugyanazzal a metodikával épül fel, mint bármelyik munkakutyának a képzése. Engedelmességi gyakorlat az alap, hogy a kutya kezelhető legyen, majd utána az őrző-védő feladatokat tanítjuk meg a kutyáknak” – közölte Molnár Zoltán, a Sümegi Polgárőr Egyesület elnöke.

Az egyik polgárőr azt mondja, a kutyával nagyobb biztonságban érzi magát a terepen.

„Nagyobb biztonságérzetet nyújt, hogyha kijövök az utcára polgárőr szolgálatba, akkor velem van, főleg sötétedés után. Vagy hogyha kint járunk a Hajnal-hegyen vagy az erdős területeken, biztonságban érzem magam, hogy ő is ott van velem” – mondta el Molnár Ágnes.

A jövőben őrző-védő feladatok mellett nyomkövetésre és területkeresésre is tanítanák majd a polgárőrkutyákat.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!