2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 09:05

Lett volna olcsóbb Tiborczéknál, de inkább elküldték a városból

Hír TV

2018. január 16., kedd 20:21, frissítve: kedd 21:24

30 év alatt térülhetnek meg azok a lámpafelújítások, amiket Vácon a korábban a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó cég, az Elios Zrt. végzett el. A helyiek szerint lett volna olcsóbb megoldás is, de inkább elküldték a várostól azt, aki az alternatívát kidolgozta. Az MSZP közben azt szeretné, ha nyilvánosságra hoznák az OLAF-jelentést arról, pontosan milyen csalásokat találtak a miniszterelnök vejénél.

Az Eliosszal újíttatták fel Vácon a közvilágítást 2015-ben. A beruházás közel 600 millió forintba került, de a helyiek szerint kizárt, hogy a közeljövőben megtérüljön. A Tiborcz-féle ajánlatnál ugyan volt egy olcsóbb lehetőség, a város mégis a drágább mellett döntött.

„Ez azt jelenti, hogy az unió, a magyar kormány, az önkormányzat egy olyan finanszírozásba ment bele, ami nem volt az unió érdeke. A város főenergetikusa a beruházás előtt letett az asztalra egy másik megvalósíthatósági tanulmányt arról, hogyan lehetne felújítani a város közvilágítását. Az egy sokkal olcsóbb megoldás lett volna, hasonló eredményre vezetett volna. A főenergetikus, mikor ezt letette, már nem dolgozott a városnak” – mondta Ferjancsics László, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület elnöke.

Az LMP arra hívta fel a figyelmet, hogy a Tiborczhoz köthető csalást ők már korábban jelezték, de akkor nem foglalkozott vele a kormány. „Nagyon kevés olyan vidéki magyar város maradt, ahol a LED-lámpákat – nem pont a legolcsóbb árajánlat vagy a hihetetlen minőségi szakmai munka miatt – Tiborcz István nyerte el. Az, hogy az unió szervei ezt vizsgálják és bebizonyítják, amit Hadházy Ákos (az LMP társelnöke) már korábban mondott, hogy ezek korrupciógyanúsak, pontosabban megalapozott, hogy itt korrupció történt” – fejtette ki Ungár Péter, a párt elnökségi tagja.

Biztosra mentek, és még a redőnyöket is lehúzták az Elios-székháznál, mikor meglátták, hogy újságírók állnak az épület előtt, ahol Harangozó Tamás tartott sajtótájékoztatót. A szocialisták a beruházásokban érdekelt településekhez fordulnak.

„Több mint egy tucat önkormányzat, amely érintett az Elios beruházásában, a következő néhány napban minden egyes helyen önkormányzati képviselőink írásban kezdeményezik az OLAF-jelentés beszerzését, hiszen érintett önkormányzatként ezt megkaphatják, és kezdeményezik a betekintést, illetve a nyilvánosságra hozatalát” – mondta az MSZP-s képviselő.

A képviselő arra is felszólította a kormányt, hogy amennyiben bebizonyosodik, hogy csalással jutott a cég a támogatásokhoz, akkor ne közpénzből, hanem a cég vezetőivel fizettessék vissza az uniónak a 12 milliárd forintot. Az unió csalás elleni hivatala (OLAF) számos szabálytalanságot talált az Elios Zrt. által elnyert uniós közbeszerzésekkel kapcsolatban. A jelentést már megkapta a Legfőbb Ügyészség.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!