2024. 03. 19. Kedd József, Bánk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:35

Letöltendőt kaptak a kiskunhalasi migránsok

2016. február 10., szerda 17:35, frissítve: hétfő 08:30

Első fokon, nem jogerősen letöltendő börtönbüntetést kapott négy azok közül a migránsok közül, akik januárban a kiskunhalasi táborban összeverekedtek. A vádlottak egyike azt kérte a bíróságtól, toloncolják őt ki az országból, hogy hazamehessen Irakba.

Először két migráns esett egymásnak az internethasználat miatt Kiskunhalason még januárban. A fegyveres biztonsági őrség a rendőrökkel közösen szétválasztotta őket, a táborban lévők egy része viszont ezt kifogásolta, és kövekkel dobálta meg az egyenruhásokat. Egyikük rá is támadt a rendőrökre. Az összecsapás több hullámban 20-25 percig tartott, a rendőrök könnygázt is bevetettek, hogy a migránsok ne törjenek ki a táborból. Két rendőr megsérült, 15 migráns ellen indult eljárás.

Gyorsított eljárásban álltak bíróság elé. „Legalább 15 fő az udvaron található murva kavicsaival és köveivel elkezdték dobálni a mind a kerítésen belül, mind azon kívül elhelyezkedő hivatásos rendőröket és biztonsági őröket. A dobálás 16 óra 54 percnél több mint egy percig tartott, ezalatt a szolgálati személyek elhagyták az őrzött területet, kimenekítették a szociális munkásokat, és sisakot és pajzsot vettek magukhoz. Két szociális munkás azonban a közösségi hely konténereiben rekedt, ezért a készenléti rendőrség egy bevetési csoportja visszament az őrzött területre, kihozta ezen személyeket” – mondta Szeberényi István, a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség ügyésze.

A vádlottak között volt, aki beismerte tettét, és elnézést kért, de olyanok is voltak, akik ártatlannak vallották magukat. Az elsőrendű vádlott azt kérte toloncolják ki az országból, mert inkább hazamenne Irakba a gyermekeihez.

Egy másik vádlott  azt hangoztatta, nem is ő van a videofelvételeken. A bíró azonban megalapozottnak tekintette a vádat, ezért az első 5 vádlott közül 4-re fejenként 1,6 év börtönbüntetést szabott ki, csak egy kapott enyhébb ítéletet, őrá kitoloncolás vár. „Tűrhetetlen és elfogadhatatlan az, hogy eljárásukban jogszerűen intézkedő rendőrökkel és biztonsági őrökkel szemben lépjenek fel, legyen az külföldi vagy belföldi állampolgár. A magyar törvényeket mind a magyar állampolgároknak, mind a külföldi állampolgároknak be kell tartani, illetőleg a törvények betartása érdekében eljáró hivatalos személyek bántalmazását a törvény büntetni rendeli” – mondta Sallay Sándor, a Kiskunhalasi Járásbíróság bírója.

Az ítélet ellen négy vádlott enyhítésért és felmentésért fellebbezett, egy viszont tudomásul vette a döntést.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!