2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Letelepedési kötvények: hasznot nem, csak kockázatot hozott

2017. január 18., szerda 17:01

Haszon helyett csak nemzetbiztonsági kockázatot hozott a Rogán Antal által megálmodott letelepedési kötvény – ezt állapította meg a konstrukciót vizsgáló árnyékbizottság. Az ellenzéki politikusok a Bevándorlási és Menekültügyi hivatalban tartottak helyszíni meghallgatást, mivel decemberi ülésükre hiába hívták meg a hatóság képviselőjét.

„Én mondom, ez az országnak hasznos volt, hasznot hozott. A költségvetésnek sok pénzt hozott, a célját elérte. Most, hogy nincs szükség rá, ki fogják vezetni a letelepedési kötvényeket” – fogalmazott Selmeczi Gabriella. Közölte, a kormány mindent elmondott a letelepedési kötvényekről, így nincs értelme részt venni a konstrukciót vizsgáló bizottságban.

A gazdag kínaiakra szabott Rogán-kötvényeket vizsgáló bizottság az első érdemi, kihelyezett ülésén a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal vezetőit hallgatta meg.

Az Együtt szerint egyre egyértelműbb a kötvény kibocsátásának célja. „Az egész eljárásrend arra van optimalizálva, hogy a lehető leggyorsabban, a legalapvetőbb vizsgálatokat is megkerülve, elhagyva jussanak ezek az emberek és a családtagjaik magyarországi letelepedési engedélyhez” – vélekedett az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, Szabó Szabolcs.

A Jobbik alapvetően hibásnak tartja a konstrukciót. Mirkóczki Ádám szerint sokatmondó adat, hogy bár 3700-nál többen is vásároltak letelepedési kötvényt, és családtagjaikkal együtt már 10 000 felett van a letelepedési engedéllyel rendelkezők száma, a visszautasított kérelmek aránya az 1 százalékot sem éri el. „Nincs a világon egyetlen olyan titkosszolgálat sem, amely húsz nap alatt Budapestről vagy bármilyen fővárosból egyértelműen ki tudjon szűrni a világ különböző tájairól, pontjairól érkező embereket, hogy jelent-e akár közbiztonsági, akár nemzetbiztonsági, akár bármilyen más társadalmi vagy egyéb kockázatot Magyarországra” – mondta a Jobbik szóvivője.

Az LMP eleve nem engedte volna bevezetni a konstrukciót. „Itt az ideje, hogy valóban megszűnjön. Gyakorlatilag csak a Fidesz hátországának és a Fideszhez közel állóknak hozott óriási gazdasági hasznot” – mondta Schmuck Erzsébet frakcióvezető.

Fodor Gábor szerint a tájékoztatásból világossá vált, hogy olyan cégek és magánszemélyek nyernek az üzleten, akik érdemi munkát nem végeznek. „Az is világossá vált, hogy azok a cégek, azok az ügyvédi irodák, amelyeket kormányközeli ügyvédi irodaként aposztrofált a sajtó – és mindenhol ugye erről beszélünk – valójában postásszerepet töltenek be” – így a Magyar Liberális Párt országgyűlési képviselője.

Az árnyékbizottság tervei között szerepel a Államadósság Kezelő Központ, a Terrorelhárítási Központ és az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőinek meghallgatása is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!