2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Letelepedési kötvény: hatalmas biznisz az ügyvédi irodának is

2016. július 27., szerda 20:22, frissítve: vasárnap 13:35

Nemcsak a közvetítőcégeknek hatalmas biznisz a letelepedési kötvény. A bevándorlási hivatalnál eljáró ügyvédi iroda csak tavaly több mint ötmilliárd forintot kasszírozott a vásárlást követő letelepedési engedély ügyintézésével. Ezzel ugyanis csak őket bízhatják meg a vevők. A Kosik Ügyvédi Iroda legutóbb a fővárosi közbeszerzések körül tűnt fel, akkor arról szóltak a hírek, hogy a Habony–Rogán-féle üzleti kört képviseli.

Milliárdos bizniszt jelent a letelepedési kötvények forgalmazása annak a néhány cégnek, amelynek az Országgyűlés gazdasági bizottsága erre engedélyt adott. A kormány tovább pörgetné az eladásokat: júniusban lazított a szabályokon, így aki legalább kilencvenmillió forint értékben vásárol magyar állampapírt, fél év várakozás helyett azonnal megkapja a letelepedési engedélyt.

A miniszterelnök kedden nem tudott választ adni arra, hogy mi volt a könnyítés célja. „Utóbbi kérdésről majd tájékozódom, és utána válaszolok is. A vonatkozó szabály változását most fejből ideidézni nem tudom” – fogalmazott Orbán Viktor.

Az a szabály azonban nem változott, mely szerint a külföldiek csak a Kosik Ügyvédi Irodát bízhatják meg, hogy ügyükben eljárjon a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál. Ez az iroda a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának és az ötödik kerület cégeinek is dolgozott abban az időben, amikor Rogán Antal frakcióvezető, illetve polgármester volt, ezenkívül végzett munkát Habony Árpádnak is. A Magyar Nemzet most úgy számol: az iroda 5,6 milliárd forintot vághatott zsebre a letelepedésikötvény-biznisszel.

Az LMP társelnöke szerint egy következő kormánynak ki kell vizsgálnia ezt az ügyet. „Ez egy hatalmas, sötét ügy, amelyet a kormányváltás után ki kell vizsgálni. Azért tudják megtenni, mert erről az emberek semmit nem tudnak, nem éreznek. Az a 3500 ember, aki az arab országokból, Oroszországból, illetve keletről jön, meg sem jelenik Magyarországon: megkapják a magyar papírokat, bejöhetnek az unióba, de nem ide akarnak jönni. Nem tudjuk, kik ezek” – fogalmazott Hadházy Ákos.

A Jobbik arra emlékeztet: a kötvényeket árusító cégek közül több is offshore-paradicsomba van bejegyezve. „Az a védekezése a kormánynak, hogy nem közpénzről van szó, eleve hazug: ha egy állami kedvezményt kiárusítanak, a befolyt vételár közpénz. Ráadásul olyan cégeket bíznak meg, amelyeknek ezzel túl sok dolguk nincs, ráadásul kizárólagos joggal. Például Kínában valaki letelepedési kötvényt szeretne vásárolni, az csak a korábban Rogán Antal, ma Bánki Erik által vezetett bizottság által jóváhagyott kizárólagos joggal rendelkező céghez mehet. De egyébként a követséget is felkereshetné, a cég semmilyen toborzótevékenységet nem végez” – fejtette ki Staudt Gábor országgyűlési képviselő.

A Magyar Nemzet szerint egyébként bűnözők is vásárolhattak a kötvényekből: többen úgy cselezték ki a büntetlenség ellenőrzését, hogy átjelentkeztek egy másik országba, és onnan küldték el a szükséges erkölcsi bizonyítványt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!