2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Sötétségben, fényben - Útközben Csender Leventével 03:00

Leszámolás: kemény kérdés Sesztáknak Spéderről

2016. november 29., kedd 21:08, frissítve: szerda 17:49

Jutott jó hír a fejlesztési miniszternek: Seszták Miklós azt jelenthette be, hogy szigetelésre kamatmentes hitelt vehet fel a lakosság. Az önerő 10 százalék lesz.

Ha lakóingatlant kell szigetelni, akkor nincs kormányzati rezsicsökkentés. Uniós támogatást csak közintézmények energetikai korszerűsítésére ad a kabinet. A ház- és lakástulajdonosoknak marad a kedvezményes hitel.

„Meghirdetjük 2016 decemberében 120 milliárd forintos keretösszeg erejébe, erejével egy kamatmentes hitelt az energetikai korszerűsítésre. Ez azt jelenti, hogy számításaink szerint 24 ezer, ez a minimum, 24 ezer, maximum 50 ezer háztartás vonatkozásában tudunk biztosítani” – jelentette be Seszták Miklós tárcavezető.

Az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságában a fejlesztési minisztert a kisadózó vállalkozások tételes adójáról, a katáról is kérdezték. Ezt az adót eddig akkor választhatták a vállalkozások, ha az éves bevételük nem volt több 6 millió forintnál. 2017-től a bevételi határ 12 millióra nő.

„Egymillió forintot 2017. január 1-től úgy tudsz legálisan keresni, hogy ennek a járulékos költsége most az 50 ezer forint. Tehát azt gondolom, hogy ez ilyen álomszerű dolog. Ilyen legelőször vagy legutoljára az evának a legelső évében volt” – fogalmazott a nemzeti fejlesztési miniszter.

Keményebb kérdés

Seszták Miklós a költségvetési bizottságban keményebb kérdéseket kapott. A testület szocialista elnöke arra volt kíváncsi, hogy miért számolt le a kormány Spéder Zoltán bankárral, aki évekig volt a posta és a takarékszövetkezetek integrációjának kulcsfigurája. Üzleti vagy politikai körökben Spéder és Lázár János barátsága közismert volt, jegyezte meg Mesterházy Attila.

„Lázár Jánost akarja gyengíteni a miniszterelnök, és ezért tőle elveszi a különböző tárcákat, illetőleg mivel Spéder úr kegyvesztett lett, ezért azokat az embereket kell kirúgni mindenhonnét, akik az ő érdekköréhez tartoztak, legyen szó MFB-ről vagy bármely más területről” – vélekedett a költségvetési bizottság MSZP-s elnöke.

„Nem hatalmi kérdés van, mint ahogy az ellenzék vagy a sajtó be akarja állítani. Itt a folyamatban levő feladatoknak a pontosítása, a megfelelő szintű kezelése történik és semmi más. Tehát ezt nem szabad két személy vagy politikai érdekek harcaként beállítani” – reagált Seszták Miklós.

A miniszternek még fideszes képviselők is panaszkodtak a mellékutak állapotára. Seszták Miklós nem vitatkozott velük. „Cigánd-Sátoraljaújhely vagy Sárospatak útja borzasztó. Kocsik eltűnnek benne, és főút! Én úgy járok, hogy elmegyek Cigándig, Cigándtól elmegyek Pácinba, majd kimegyek Szlovákiába, a szlovák úton elmegyek és visszajövök Sátoraljaújhely, Patak felé” – árulta el a miniszter.

A tárcavezető közölte: az alsóbbrendű utak rendbetételére uniós forrás nincs, a költségvetésből jövőre százmilliárd forint jut a felújításokra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!