2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Leshetik a pénzüket a nagykőrösiek

2016. október 24., hétfő 10:01, frissítve: hétfő 10:39

A törvénymódosítás ellenére sem kapták vissza a csatornaberuházásba fizetett, számukra immár jog szerint visszajáró önrészüket a nagykőrösiek.

A lakosok ezért október 23-án az ’56-os hősökre való megemlékezéssel párhuzamosan tüntetést tartottak, ahol felszólították a városvezetést, hogy haladéktalanul számoljon el a lakosságtól beszedett pénzzel.

Nagykőrösön 2007-ben adtak be pályázatot a csatornák felújítására. Mivel az uniótól nyert forrás nem volt elegendő, a családok közel 220 ezer forinttal kellett, hogy beszálljanak a beruházásba. A szennyvízhálózat átadása 2012-ben megtörtént, egy évre rá az állam a pályázati forráson túli kiadások 95 százalékát, azaz szinte a lakosok által befizetett teljes önrészt magára vállalta, de a város azóta sem adta vissza a lakosoknak befizetett pénzt.

„Mind az Országgyűlés, mind a kormány, mind a Pest megyei közgyűlés, mind az illetékes hatóságok mellettünk tették le a voksukat a nagykőrösi polgármesterrel szemben. Ugyanakkor ez még mindig kevés, a lakosság ebből nem lát pénzt, mert a törvények betartatása véget ér a Nagykőrös táblánál” – mondta el a Jobb Nagykőrösért Egyesület alelnöke, Zágráb Nándor.

845 millió forintnyi önrészt fizettek be a lakosok, ebből 558 milliót kellene visszafizessen a város a családoknak.

„Mi nem a törvény ellen cselekszünk, hiszen az igazság és a jog, de még maga a mostani kormány is mellettünk áll rendeleteivel, hiszen maga Pintér Sándor belügyminiszter intézkedett arról, hogy a pályázaton nyert 10 százalék pénzt vissza kell fizetni a lakosságnak. A csatornapénz visszafizetését a helyi hatalom módszeresen elszabotálta és agyonhallgatta. És a pénzt másra költötte, költi” – mondta Ábrahám Edit önkormányzati képviselő.

A tüntetésen megjelent károsultak megkoszorúzták az ’56-os emlékhelyet. Cseh János ’56-os szabadságharcos, halálraítélt pedig üzent Czira Szabolcs polgármesternek.

„Nagyon kérem, hogy e szent helyről egy ’56-os rimánkodik önnek, hogy azt a csatornapénzt, ami visszajárna, hát hasson oda, hogy a vízközműtársulat számoljon el és adja vissza, mert nagyon sok beteg embernek, nagyon sok fiatalnak, unokáknak hadd legyen igazi karácsonyuk egy kis pénzből” – mondta egy ’56-os szabadságharcos, halálraítélt, Cseh János.

A csatornaügyben, mely több törvénytelenséget tartalmazhat, hivatali visszaélés bűntette, valamint különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik nyomozás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!