2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Lengyel buszokkal oldanák meg a 3-as metró pótlását

2016. május 5., csütörtök 22:05, frissítve: csütörtök 22:07

Lengyel buszokkal oldaná meg a hármas metró pótlását a főpolgármester, a Fejlesztési Minisztérium azonban keresztbe húzhatja a terveit. A tárca inkább a drágább és félkész magyar buszokat vásárolná meg. A Fővárosi Közgyűlés jövő héten szavazhat a busz-beszerzésről.

Ahogy a főpolgármester, úgy a BKV sem kétkerekűekkel váltaná ki a felújításra szoruló metrót.

A BKV 150 csuklós pótlóbuszt venne, a közbeszerzési pályázaton már hónapokkal ezelőtt győztest hirdettek. 75 járművet egy lengyel gyártó szállítana, 75-öt pedig egy magyar. A magyar buszok félkészen érkeznének, viszont drágábbak lennének, mint az összeszerelt, azonnal bevethető lengyel járművek.

A Fővárosi Közgyűlés ezért halogatja az üzlet jóváhagyását.

„A jelenleg rendelkezésemre álló adatok alapján – ha csak valami országos érdek nem befolyásolja ezt – a legbiztonságosabb és előzetes számítások szerint a legolcsóbb megoldás, az új buszok vásárlása mellett vagyok kénytelen állást foglalni. Ezt a következő napokban esetleg felmerülő – bár nem állítom, hogy lesz ilyen – kormányzati szempontok még felülírhatják” – mondta Tarlós István főpolgármester.

A fejlesztési minisztérium parlamenti államtitkára csak a járműben biztos, a típusban nem. „Pap gondja a mise, kántoré a harangozás. Én a metrófejújítás ügyében vagyok itt, autóbuszok beszerzése ügyében pedig akinek a dolga lesz, aki kiírja a közbeszerzéseket, majd az dönt” – így Fónagy János parlamenti államtitkár.

A 3-as metró felújításához a kormány 140 milliárd forinttal járul hozzá, ebből 120 milliárd uniós támogatás. A pótlóbuszok beszerzéséről a Fővárosi Közgyűlés jövő héten dönthet.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!