Lendületet vinnének a sertéstartásba + Videó

PR, 2011. december 31., szombat 14:20, frissítve: szombat 14:20
A sertéstenyésztés fellendülését, a falusi családok önellátását és egészségesebb élelmiszert remél a vidékfejlesztési tárca az ősszel meghirdetett Egy koca, egy porta programtól. A túl szigorú települési és állattartási szabályok azonban meghiúsíthatják a kezdeményezést. A falvakban, kistelepüléseken ráadásul hiányzik az állattartáshoz szükséges infrastruktúra és szakértelem is.

Csongrád megyében ma már alig találni olyan falusi portát, ahol disznót tartanak. A környéken a tíz évvel ezelőtti sertésállomány alig tizedét nevelik. Az agrártárca a többi között ezért hirdette meg az Egy koca, egy porta programot. Így nemcsak fellendülne a sertéstartás, de lehetőséget biztosítana, hogy a családok ne segélyből éljenek. Gémes László, Szegvár polgármestere, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének alelnöke elmondta: „önfenntartó kis gazdaságok jöhetnek létre, a városi embert is szolgálhatja ez”.

A program sikere azonban a sertéstartásra vonatkozó szigorú szabályokon múlhat. Szakál Sándor, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője azt mondta: a települési szabályozásokba is olyan szabályok kerülnek be, hogy megkötik a sertéstartók kezét, tulajdonképpen csak a tanyákon lehetne sertést tartani. „egy-két tanyán van is sertés, de ott is elvétve találunk ma már” – fűzte hozzá.

Míg a 90-es években mintegy tízmillió sertést tartottak az országban, ma már kevesebb mint hárommillió van. A Vidékfejlesztési Minisztérium számítása szerint ha a falusi porták tíz százaléka bekapcsolódna a programba, 600 ezerrel is nőhetne a sertésállomány.

Forrás: Hír TV
hirdetés
Legfrissebb
Legolvasottabb
hirdetés