2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 06:40

Lejárt a moratórium, rengetegen kerülhetnek utcára

2017. március 1., szerda 21:22

Lejárt a téli kilakoltatási moratórium, ezért márciustól utcára kerülhetnek az eladósodott családok. A Város Mindenkié csoport Budapesten, a Bakáts téren tiltakozott a kilakoltatások ellen. Ők úgy tudják, tavaly csak a fővárosban 1200 család került az utcára.

Dohányzóasztal, két fotel és egy tévé – lakásavató bulit tartott A Város Mindenkié csoport a fővárosi Bakáts téren. Az akcióval a kilakoltatások ellen tiltakoztak. Február végén lejárt a moratórium, ezrek kerülhetnek utcára, mert nem tudják fizetni a számláikat, a megemelt lakbéreket vagy a lakáshitel törlesztőrészletét.

„Nagyon sok családot borzasztó nagy helyzetbe és nagyon szomorú jövő elé hoznak. Családok hullanak szét, esnek szét, tönkremennek, megélhetésük megszűnik, mivel elvesztik a fedelet a fejük fölül, ahonnan nincs visszaút, marad az utca” – mondta el Magyari Tibor aktivista.

A civilek szerint az önkormányzatokra sem számíthatnak. A hivatalok azt mondják, hogy nincsenek kiadó lakások. A jogvédők szerint lennének, csak ezeket nem a rászorulók, hanem az önkormányzati képviselők vagy azok családtagjai kapják meg. A lakásmutyi miatt petíciót adtak be a ferencvárosi önkormányzatnak.

„Ezeket a lakásokat utána felújítják EU-s pénzből és képviselőknek és pénzesebb embereknek utalják ki, ami azt jelenti, hogy a szegény ember kikerül, ezért családok szakadnak szét, ugye, nincs hova menni, gyereket elveszik, úgyhogy itt ez egy borzasztó nagy probléma, ebben az országban” – mondta Alszásziné Erika aktivista.

A baloldali vezetésű Szegeden a városháza előtt demonstráltak a civilek. Több tucat önkormányzati bérlakásban élő, eladósodott család kerülhet utcára, ha nem módosítják a helyi rendeletet.

„Mi itt, Szegeden pont az érem másik oldalára szeretnénk a figyelmet felhívni, hogy azokkal mi lesz, akik bérlakásban élnek, ugye, bérlők voltak vagy most már jogcím nélküli lakáshasználók, mert valamilyen tartozásuk egyszer fölhalmozódott, és onnantól kezdve a rendszer óhatatlanul arra a sorsra ítéli, hogy a bírósági folyamat végén, a végrehajtást követően kilakoltathatóak legyenek” – közölte Szentistványi István, a szegedi AKUT Egyesület társelnöke.

A devizahitel-bomba is tovább ketyeg. Országszerte 145 ezer olyan jelzáloghitel-szerződés van, amelynél több mint 90 napos késéssel törlesztenek.

„Sok esetben a becsérték alatti összegen árverezik el a lakásokat, házakat. Most egy olyan előterjesztést fog tenni a Kereszténydemokrata Néppárt, amely előírja azt, hogy a becsérték száz százalékán lehessen csak értékesíteni az ingatlanokat” – nyilatkozta a KDNP-s Harrach Péter.

Tavaly csaknem 3500 kilakoltatás volt az országban, és idén még több lakás kerülhet a kalapács alá.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!