2024. 05. 16. Csütörtök Mózes, Botond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Szolgának születtek 11:00

Belföld

Lehallgatás: hazánk nem kapott még választ

Az Egyesült Államok hónapok óta nem hajlandó megmondani a magyar kormánynak, hogy az amerikai titkosszolgálat Magyarországon is kémkedett-e. A szövetséges államok megfigyelésére az unió soros elnökségét ellátó Litvánia is magyarázatot vár Washingtontól.

A magyar kormány egyelőre nem tudja, hogy magyar embereket, intézményeket is lehallgatott-e az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség. Magyarország ugyanis továbbra sem kapott választ az ezt firtató kérdésekre, annak ellenére sem, hogy azokat már július elején feltette Washingtonnak. A magyar kormány most azzal kapcsolatban is tájékoztatást vár az Egyesült Államoktól, hogy Amerika állítólag Budapesten is működtet lehallgató-átjátszó központot.

Az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség főhadiszállása az amerikai Fort Meade-ben: innen tartja szemmel az Egyesült Államok szinte az egész világot. A titkos amerikai dokumentumokat kiszivárogtató portál, a WikiLeaks szerint Budapesten is volt, vagy talán még ma is van lehallgató központjuk az amerikaiaknak. A magyar kormány – az Egyesült Államok más európai szövetségeseihez hasonlóan – magyarázatot vár a megfigyelésekre.

Tisztázni kell az ügyet, hiszen helyre kell állítani a két fél közötti bizalmat, ez mindenféle együttműködésnek az alaptétele” – véli Martonyi János.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség volt munkatársa, Edward Snowden nyáron leplezte le az egész világra kiterjedő amerikai kémhálózatot. Az Orbán-kormány azonnal tájékoztatást kért az Egyesült Államoktól, de a kérdésre azóta sincs válasz. „Valóban nem kaptam még választ arra, hogy magyar személyek, intézmények tárgyai voltak-e a megfigyelésnek” – közölte a magyar külügyminiszter.

Martonyi János csütörtökön egy amerikai helyettes államtitkárral tárgyal a visegrádi országok külügyminiszereinek gödöllői találkozóján. A megbeszélésen a titkosszolgálati adatgyűjtés is szóba kerül. A V4-csúcson részt vesz az Európai Unió soros elnökségét betöltő Litvánia külügyminisztere is, aki szintén magyarázatot vár az Egyesült Államoktól.

„Úgy vélem, hogy minden kérdést tisztázni kell, minden információt körültekintően rendelkezésre kell bocsátani, mert azok nagyon fontosak az emberek, az európai polgárok számára, de szerintem az amerikai polgárok számára is. De ennek nem szabad hátrányt jelentenie a teljes stratégiai együttműködésre az Egyesült Államok és Európa között. Erről meg vagyok győződve. Nem szabad dramatizálnunk a helyzetet érzelmi szinten, hanem csak a lényegről kell beszélnünk” – mondta a Hír TV kérdésére a litván külügyminiszter, utalva arra, hogy folytatni kell a szabad-kereskedelmi tárgyalásokat Egyesült Államok és az EU között.

Az amerikai nemzetbiztonság a New York-i ENSZ-székházat is lehallgatta, de Barack Obama elnök leállíttatta a világszervezet megfigyelését. A titkosszolgálat informatikusai tavaly nyáron feltörték azt a titkos kódot, amely az ENSZ videokonferenciáit védte az illetéktelenektől.

Mint arról korábban beszámoltunk, az amerikai hírszerzés igazgatója megvédte a külföldi vezetők utáni kémkedés gyakorlatát a képviselőház illetékes bizottságában tartott meghallgatáson. Szerinte így akarnak megbizonyosodni arról, hogy a politikusok igazat mondanak-e. A hírszerzési igazgató azt is hozzátette, hogy az Egyesült Államok szövetségesei is évtizedek óta kémkednek az amerikai vezetők után.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A szlovák kormányfő két orvosi csapat műtötte

A szlovák kormányfő két orvosi csapat műtötte

Stabil, de továbbra is nagyon súlyos Robert Fico szlovák kormányfő állapota a műtét után – jelentette be Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes a besztercebányai kórházban csütörtökön.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Egyetért azzal, hogy kikapcsolják a kommentelést a merényletről szóló híreknél a közösségi médiában?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!