2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

„Legalizált pilótajáték”: átment Rogán ötlete

2016. március 17., csütörtök 19:05, frissítve: péntek 09:21

Rogán Antal kabinetminiszter egy nap alatt keresztülverte a parlamenten a lakástámogatási rendszert kiegészítő ötletét. A nemzeti otthonteremtési közösség, azaz a nok szervezését a teljes ellenzék államilag legalizált pilótajátéknak minősítette. A sürgősséggel tárgyalt örvényjavaslat 113 kormánypárti szavazattal ment át az Országgyűlésen. A nokról egyszerre ugrott be a Kádár-korszak és a szubtrópusi tempó a Miniszterelnökség vezetőjének.

A lakásépítéseket pörgetné fel a nokkal, teljes nevén a nemzeti otthonteremtési közösséggel a kormány. A törvényt a sokak által propagandaminiszterként emlegetett Rogán Antal terjesztette a parlament elé. „Érdemes a lakáscélú megtakarításokat új lakás vásárlása esetén is támogatni és ösztönözni” – vélekedett Rogán Antal a parlamentben.

Az otthonteremtési közösségek tagjait olyan emberek közül toborozza majd egy szervező cég, akik új ingatlanra vágynak. A tagok előtakarékossági díjat fizetnek minden hónapban, az összeg után állami támogatás jár. A nok pénzét a szervező forgatja meg – nem ingyen, hanem megfelelő díjazásért. Egy-egy tagot a szervező rendszeresen kisorsol, majd megelőlegezi neki az új lakás vagy ház megvásárlásához hiányzó pénzt.

Az MSZP szerint a nok a haverokra szabott jogalkotás újabb példája. „Ez a törvény nem azért született, hogy a családokat segítse ahhoz, hogy lakáshoz jussanak, otthonhoz jussanak, nem azért, hogy szegény embereken segítsenek, hanem hogy az emberek megtakarításait e két céghez tereljék” – jelentette ki Szakács László szocialista országgyűlési képviselő.

„Ne hörögjön, nem a Walking Deadben szerepel, a nemzet templomában van, nyomjon gombot, hogyha szeretne valamit mondani.” – Ezeket a szavakat már a Jobbik frakcióvezető-helyettese címezte az egyik kereszténydemokrata képviselőnek. Z. Kárpát Dániel szerint a fogyasztói csoportokhoz hasonlóan szerveződő otthonteremtési közösségekkel pilótajátékot legalizál az állam. „A fogyasztóvédelmi hatóság adatbázisában az utóbbi két év tekintetében folyamatosan teljesítse a fogyasztói csoportokról szóló törvényben előírt adatszolgáltatási kötelezettséget. És ha ezt az adatbázist megvizsgáljuk, mit találunk, hét társaságot, négy kényszertörlés alatt, egy bizonytalan hátterűt és kettőt ugyanabból a tulajdonosi körből feltételezhető módon. Ez a helyzet, amivel kapcsolatban nem nekünk kell magyarázkodni” – mondta Z. Kárpát Dániel.

A baloldali kispártok arra figyelmeztettek, hogy a bankbetétekkel szemben az otthonteremtési közösségek megtakarításaira nincs kártalanítás. „Ez egy új típusú befektetési forma, és nem fog rájuk vonatkozni sem az OBA, sem a Beva-biztosítás, tehát ha valaki lelép a pénzekkel, mondjuk a Quaestor-botrányhoz hasonló módon lelép valaki külföldre, akkor nem lesznek biztosítva az előtakarékosságok, és az el fog veszni” – jelentett ki Pápa Levente, az Együtt elnökségi tagja.

A törvényt sürgősséggel fogadta el a kormánypárti többség. A Fidesz frakcióvezetője elismerte, hogy a nok nem más, mint fogyasztói csoport. „Ha valaki ide belép az tíz éven belül biztos, hogy lakáshoz jut, és a korábbi állami otthonteremtési támogatást beviheti a rendszerbe, és még kap hárommillió forint plusztámogatást. A nok-rendszere, az egy klasszikus fogyasztói közösség, viszont rendkívül komoly garanciákat követel meg abban az esetben, hogyha valaki úgy akarja ezt megvalósítani, hogy az állami támogatást is fel kívánja használni” – hangsúlyozta Kósa Lajos.

A kancelláriaminiszternek a Kádár-korszak autónyeremény-betétkönyve ugrott be a nokról. „A sorsolás mint eszköz és mint egy szubtrópusi jelenség, amely fölkeltette az újságírók érdeklődését, az a támogatás ütemezésének egyik eszköze, nem több és nem kevesebb. Egy előtakarékosság esetében a támogatás ütemezése a sorsolás a szerencse kezdésben is lehet valaki, de a végén mindenki meg fogja kapni a szükséges és az állam által garantált támogatást” – mondta Lázár János.

A kezdeményezett cégek közül a Poligrupót a Gazdasági Versenyhivatal 2006-ban milliókra bírságolta a fogyasztók megtévesztéséért. Fogyasztói csoport létrehozását egyébként a fogyasztóvédelmi törvény tiltja.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!