2024. 09. 07. Szombat Regina napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:00

„Le fogok fogyni újévre!”

2016. december 29., csütörtök 21:45

Több mozgás, fogyás, dohányzásról való leszokás – ezek a legnépszerűbb újévi fogadalmak. Bár az emberek 80 százaléka megfogad valamit az új év első perceiben, betartani ígéretüket viszont csak kevesen, minden ötödik ember tudja. Pszichológusok szerint a legtöbb esetben azért rövid életűek az újévi fogadalmak, mert azok többnyire túl radikálisak.

Edzőtermi séta, futás és húzódzkodás. Fogyásra vágynak a legtöbben szilveszterkor, felmérések szerint ugyanis az új év első perceiben azt fogadják meg a legtöbben, hogy januártól többet mozognak, és lefogynak.

Kutatások szerint 10-ből 8 ember tesz újévi fogadalmat. A fogyás és az egészséges életvitel után a legtöbben azt ígérik meg maguknak, hogy jövőre megszabadulnak valamilyen káros szenvedélyüktől.

– Dohányzásról nem szokik le?

– Hát, gondolkoztam rajta.

Egy felmérés szerint a magyarországi dohányosok 20 százaléka újévkor dönti el, hogy leszokik a dohányzásról. A fogadalmat tevők 70 százaléka viszont képtelen betartani az ígéretét. Szakemberek szerint ez az alkohol- és szerencsejáték-függőségre is igaz.

„Ez nem egy nagy döntést igényel, hanem sok apró döntést. Kell egy elhatározás az elején, de ezt további döntéseknek kell követniük. Általában ezek az új évhez, születésnaphoz, vagy jeles naphoz kötődő fogadalmak többnyire kérészéletűek, azt kell hogy mondjam, általában pár napig, egy-két hétig tartanak jó esetben, én a saját rendelésem forgalmát január közepétől kezdem érezni, azt, amikor már megbuktak ezek a fogadalmak, hogy aki komolyan szeretne változtatni, az olyankor jelentkezik be” – mondta Nagy Zsolt addiktológiai konzultáns.

„Nem fogalmazza meg a konkrét célt, és a célhoz vezető utat” – véli Makai Gábor pszichológus, aki szerint a legtöbb esetben azért rövid életűek az újévi fogadalmak, mert azok többnyire túl radikálisak.

„Azt hiszem, hogy nagyon sokszor saját magunkat csapjuk be, amikor átszellemülve, pezsgős pohárral a kezünkben azt gondoljuk, hogy holnaptól minden megváltozik. Ennek a hátterében elkeseredés áll, azaz azt a vágyamat szeretném megvalósítani, és azt mondom ki, amit egész évben nem tudtam megtenni, ezért mondjuk azt, hogy ezek a kijelentések elhamarkodottak, és nincsenek megalapozva. Ezért vannak halálra ítélve” – mondta el Makai Gábor.

A szakember szerint az újévi fogadalom is csak türelemmel és kellő akaraterővel valósítható meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!