2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Illegálisan veszik meg a Rogán-féle papírokat

2017. március 8., szerda 15:36

Gyakorlatilag illegálisan veszik meg a közvetítő offshore cégek a letelepedési kötvények mintegy 10 százalékát, majd továbbadják. A Magyar Nemzet számításai szerint eddig százmilliárd Ft-ot meghaladó összeg tűnt így el.

Adóparadicsomokban bejegyzett offshore cégek kereskedtek a letelepedési kötvényekkel. Egyetlen magyarországi bejegyzésű társaság akadt csak köztük. Az üzletnek áprilistól vége, a gazdag bevándorlók március 31-éig vásárolhatnak maguknak magyarországi letelepedést és azzal együtt szabad mozgást az Európai Unióban.

„Nagyságrendileg néhány száznál tartunk, ami megfelel a szokásosnak. Valószínűleg ez február-márciusban még fölfut, de ennek különösebb jelentősége nincsen, hiszen az összmennyiség százmillió eurós nagyságrendben van, a magyar államadósság pedig 70 milliárdon van, tehát a letelepedési kötvény piaca nem fogja jelentősen átalakítani a finanszírozást” – közölte Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója.

A kereskedők komoly jutalékkal dolgoznak, ezért a Magyar Nemzet szerette volna megtudni, hogy a cégek hány kötvényt értékesítettek. Az állampapírt kibocsátó Államadósság Kezelő Központ megtagadta a választ, mire a lap pert indított.

„Abban van egy peres vita, hogy a konkrét vásárlási összegeket cégenkénti bontásban ki lehet-e adni. A mi álláspontunk szerint ez kötvénykibocsátás esetében abszurd, hiszen pontosan arról szól egy zártkörű kötvénykibocsátás, hogy értékpapírtitkot képez, hogy ki vásárolja meg” – mondta az ÁKK vezetője.

A bíróság nem fogadta el az Államadósság Kezelő Központ érvelését, és első fokon az újságnak adott igazat.

Ellenzéki képviselők is kíváncsiskodtak, munkacsoportot alakítottak, majd levelet írtak az Államadósság Kezelő Központ vezetőjének, amelyet egyikük február elején személyesen postázott. Azóta megkapta a választ Barcza Györgytől, ám Szabó Szabolcs szerint egyes részletek továbbra is homályosak.

„Miért folytatják ezeket a kibocsátásokat, ha mindenki tudja, hogy az utóbbi két évben ez biztosan veszteséges, és nagyjából tízmilliárd forintot vesztettünk azáltal, hogy devizában vonják be ezt a pénzt az államadósság kezelésére. Egyébként ezt maga is leírja egyik válaszlevelében, hogy arra törekedtek, hogy csökkentés a devizarészarányt az államadósságban, de mellesleg euróban bocsátják ki a letelepedési kötvényeket” – emelte ki az Együtt országgyűlési képviselője.

Az elmúlt két évben a piaci hitel jóval olcsóbb lett volna az euróban kibocsátott letelepedési kötvénynél, amely 2 százalékos kamatát törvényben rögzítette a kormánytöbbség.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!