2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Lázárt meggyőzték, nem a hivatalnokok kézbesítik a kormány ajándékát

2016. december 5., hétfő 15:35, frissítve: kedd 19:49

Meggyőzték Lázár Jánost a köztisztviselők: nem a hivatalnokok viszik majd ki a kormány karácsonyi ajándékát a nyugdíjasoknak. A 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt várhatóan a postások juttatják el az időseknek. Ezt a megoldást korábban drágállotta a kancelláriaminiszter, most olcsóbb ajánlatot kér az állami cégtől.

Anyakönyvi kivonat, személyigazolvány, jogosítvány, forgalmi – néhány a több mint félezer ügy közül, amelyet az állami hivatalokban lehet elintézni. A kormány eredeti terve szerint a hivatalnokok karácsony előtt még egy feladatot kaptak volna: nekik kellett eljuttatni a nyugdíjasoknak a kormány karácsonyi ajándékát, 10 ezer forintnyi Erzsébet utalványt.

„A kormánynak az a terve, hogy a kormányhivatalok megcímkézett borítékban megkapják a kézbesítendő utalványokat. Ezeket a kormányhivatal dolgozói nem egyedül, hanem - nyilván itt, komoly értékről van szó - a biztonsági föltételek meglétével próbálják házhoz juttatni, személyesen kell átadni, hiszen egy átadási ívet is alá kell íratni, hiszen ez kvázi pénznek számít” – mondta még december 1-én a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A köztisztviselők szakszervezete szerint az ötlet törvénysértő és egy ilyen feladat nem is tartozik a munkaköri leírásukba. „Ugyanis a szakképzettségükre megfelelő feladatot kell ellátniuk, márpedig az utalványok széthordása a városokba és falvakba nem tartozik a munkakörükbe. Tehát ilyen képzettséget nem kaptak, tehát az az álláspontom, hogy ez a döntés törvénysértő” – mondta Marosi János, az MKKSZ elnökségi tagja.

Az érdekképviselet hétfőn Lázár Jánosnak is előadta ellenvetéseit, és sikerült meggyőzniük a minisztert.

„A miniszter úr ezeket az érveket akceptálta. Tájékoztatni fogja a sajtót ő is, de felhatalmazott hogy elmondjam: figyelembe vette az MKKSZ érveit, visszavonja az intézkedését, nem kell a járási hivatalok dolgozóinak részt venniük az Erzsébet-utalványok kihordásában.”

A feladatot most úgy tűnik mégis a Magyar Posta végezheti el. Lázár János múlt héten az állami cég szolgáltatását drágállotta.

-480 forintért vinnék ki darabját.
- És nem lehetett befolyásolni valamilyen módon a postát, hogy kicsit vigye le az árat?
-Nem. Üzleti vállalkozás és monopólium.

A Miniszterelnökség új, olcsóbb ajánlatot kér a Magyar Postától és azt is elvárják, hogy még karácsony előtt megkapják az utalványokat a nyugdíjasok. A Magyar Posta júliusig Lázár János minisztériuma alá tartozott, azóta a Seszták Miklós vezette Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyeli az állami céget.

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök az Idősek Tanácsa keddi ülése után közölte, hogy az idén keletkező költségvetési többletből kap minden nyugdíjas tízezer forintnyi Erzsébet-utalványt, a tervek szerint még karácsony előtt, de legkésőbb a két ünnep között.

Mennyi?
Továbbra sem tudni, hogy miért kerülhet másfélszer annyiba a kormány ajándéka a nyugdíjasoknak.

Orbán Viktor azt is megerősítette, hogy a 2017-re tervezett nyugdíjemelés mértékét 0,9 százalékról 1,6 százalékra emelik.

A kormányzati pluszpénzt a jövő év végi, választás elé időzített korrekció szándéka magyarázhatja – vélik szakértők.

Bár örülhetnek a karácsony környékén érkező plusztámogatásnak, a Magyar Nemzetnek megszólaló érintettek még szívesebben vennék, ha maguk dönthetnék el, hol, mire is akarják költeni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!